Лувъра гостува на Велики Преслав

Старата столица показва шедьоври на византийското изкуство

Уникални находки, шедьоври на византийското изкуство от IX-XIII век, гостуват от Лувъра в музея на старата столица Велики Преслав. Изложбата беше открита в сряда, а ценители могат да й се насладят чак до 5 ноември. За това време наши уникати също ще гостуват във френския музей. Експозицията ни в Лувъра се открива идната седмица и е по повод българското европредседателство, като представя Златния век на България. Сред основните експонати в нея са двустранната огърлица, диадемата и ювелирните наушници от Преславското златно съкровище.

Посетителите в старопрестолния град пък, вече могат да видят също безспорни шедьоври - медальони от злато в съчетание с клетъчен емайл, уникална икона от слонова кост, белоглинена керамика. Много интересен е и кръст с кирилски надпис, за който се знае, че е от Кюстендилско и е датиран от XII век, разказа директорът на музея Пламен Славов.

Очаква се находките от Лувъра да предизвикат интереса на още повече туристи към старата столица. Цената на билета за посещения на музея и резервата остава непроменена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България