"Лудогорец" на "кръстоносен" поход

Родният първенец "Лудогорец" тръгва на "кръстоносен поход" в Шампионската лига. Тимът от Разград среща "Крусейдърс" от Северна Ирландия в първия квалификационен кръг на турнира. Съперникът на "орлите" е известен с прозвището "кръстоносците". То обаче едва ли ще стресне българския шампион.

В "Лудогорец" целта е влизане в групите на Шампионската лига или на Лига Европа. Това означава минимум плейоф в най-силната клубна надпревара.

"Крусейдърс" е доста скромен тим. Играе срещите си на стадион, чието име се превежда буквално "с изглед към морето". Той е с капацитет 3383 места. Теренът е от изкуствена трева. Голямата звезда на тима е централният нападател Гавин Уайт, завършил миналия сезон с 21 гола в 36 мача. Въпреки че е национал на страната си, Уайт, както и всички играчи в Северна Ирландия са полупрофесионалисти.

Тимът на "Крусейдърс" стана шампион с две точки преднина пред "Колерайн". "Кръстоносците" допуснаха едва три загуби във всичките 38 шампионатни двубоя.

В Европа съперникът на "Лудогорец" не може да се похвали с кой знае какви успехи. Преди година тимът отпадна още в първия кръг на квалификациите в Лига Европа. Тимът записа победа (3:1) и загуба (0:2) срещу "Лиепая" (Латвия) и с общ резултат 3:3 отпадна рано-рано от турнира.

В досегашните си участия на европейската сцена "Крусейдърс" само два пъти е преодолявал съперник - през сезон 2014/15 на Лига Европа отстранява литовския „Екранас“, а година по-късно естонския „Левадия“ в Шампионската лига.

Българските отбори са с положителен баланс срещу тимове от Северна Ирландия. Съперничествата до момента са пет. В нито един случай наш представител не е бил отстраняван. Загубата пък е само една – на ЦСКА с 1:2 от „Гленторан“ през сезон 1981/82 в Шампионската лига. В общо 10 мача, една е победата за тимовете от Северна Ирландия, 8 са за българските отбори, а равенство е имало само в един мач – между „Линфийлд“ и ЦСКА в сезон 1966/67.

Ако „Лудогорец“ отстрани „Крусейдърс“ ще се изправи срещу победителя от двойката „Дюделанж“ (Люксембург) - „Видеотон“ (Унгария) във втория квалификационен кръг на Шампионската лига.

„Орлите“ ще се изправят срещу „кръстоносците“ на 10/11 юли, а реваншът ще е седмица по-късно. В първия двубой „Лудогорец“ ще домакинства.

Българските отбори срещу тимове от Северна Ирландия

1966/67 Шампионска лига "Линфийлд" - ЦСКА 2:2 0:1

1981/82 Шампионска лига "Гленторан" - ЦСКА 2:1 0:2

1990/00 Шампионска лига "Гленторан" - "Литекс" 0:2 0:3

1990/00 Лига Европа "Портадаун" - ЦСКА 0:3 0:5

2010/11 Лига Европа "Клифтънвил" - ЦСКА 1:2 0:3

Общо: 10 мача, една победа за тимовете от Северна Ирландия, 8 за българските отбори и едно равенство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ