Луд изби с брадва семейството си (обзор)

Задържан е 25-годишният Георги Георгиев, който опитал да изтрие следите и измие кръвта

Лъгал, че близките му са на погребение

Полудял 25-годишен младеж посече с брадва майка си, баща си, баба си и по-малкия си брат в семейната им къща в Нови Искър. Сигнал за четирите трупа бил подаден от военни от поделението в Костенец, които отишли да потърсят колегата си Иван Ранов в дома му. Мъжът бил пенсиониран военен, но продължавал да работи по трудов договор, а когато не се явил в понеделник в поделението, колегите му се притеснили.

Вратата отворил 25-годишният му син Георги Георгиев, който бил видимо неадекватен. Обяснил, че близките му са на погребение в Пловдив. Военните търсили семейството и по телефона, но чули, че звъни отвътре и се усъмнили. Отишли в участъка в Нови Искър за съдействие и с полицейския началник се върнали до къщата. Когато влезли вътре, се натъкнали на ужасяваща гледка. По леглата в стаите открили четири трупа, завити с одеала и чаршафи – на бащата Иван Ранов, съпругата му Ирена, бабата Славка и 14-годишния Александър, който бил с психични проблеми и много други заболявания. Намерена била и брадвата, с която най-вероятно Георги е убил семейството си. Той е опитвал да прикрие следите си и да почисти кръвта, но не успял.

Георги бил задържан, но до късно снощи не бе разпитан, защото бил в тежко психическо състояние, каза шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Младият мъж поне три пъти е бил воден за преглед при психиатър в последните години, като последният е бил през 2019 г., обясни градският прокурор на София Емилия Русинова. “Първоначалните данни са, че е воден през 2015 г., 2018 г. и тази година на преглед при психиатър. Няма данни обаче за същинско психично заболяване, което да изключва вменяемостта”, обясни прокурор Русинова. Тя каза също, че срещу Георги досега не е имало сигнали в полицията, нито данни да е бил наркозависим.

Криминалисти до късно снощи извършваха оглед в къщата, която се намира точно срещу сградата на общината в кв. “Кумарица” и близо до жп гарата. Те не са категорични кога точно е извършено престъплението, тъй като се очакват резултатите от експертизите и аутопсиите.

Все още не са ясни мотивите за убийствата, но се работи по версия за семеен скандал. Съседи описват семейството като затворено и разказват, че момчетата не излизали много от дома си.

 

Кампания

Събирали пари за лечението му

Близките на Георги Георгиев са открили сметка, в която са събирали пари за лечението му. Той страда от туберкулоза в късен стадий, психично заболяване, травматична епилепсия, алергичен артрит, себореен дерматит и др. Майката Ирена Ранова е била личен социален асистент и на двамата си сина. През май м.г. тя споделила във фейсбук, че е била съкратена от програмата „Независим живот”. „Никой не се интересува от болните в тази държава. Сега ще вървя по пътя на ада всеки ден. Благодаря на държавата за разбирането към болните си деца в Нови Искър”, споделила майката на Георги преди година.

 

Преди една година в града

Кървава баня навръх Нова година

Откриха килъра с куршум в главата

Шестима души бяха разстреляни при настъпването на 2018 г. в Нови Искър. В къща бяха убити с по няколко куршума баща, син, доведена дъщеря, приятелят й и баба й. В кладенец на километри от къщата беше открита застреляна и майката на момичето Кети Кюхова.

За кръвопролитието бе заподозрян рецидивистът Росен Ангелов (56 г.), известен като Горския човек. Две от присъдите му са за блудство с 12-годишно дете, а третата за кражби. Присъдата за последното му престъпление била произнесена задочно, но Ангелов се укрил и не е изтърпял наказанието си. Заради това през септември 2009 г. бил обявен за общодържавно издирване. Четири дни след старта на търсенето му за шесторното убийство, той бе открит мъртъв с куршум в главата в необитаема вила в село Луково. Преди това стотици полицаи и военни денонощно претърсваха всяка педя край Нови Искър в търсене на убиеца. До трупа на Ангелов бе открит таблет, от който той е посещавал уебсайтове за детска порнография. Експертиза показа, че се е самоубил.

Един от мотивите, който е подтикнал Росен Ангелов да извърши шесторното убийство е желанието му да обере домовете, в които е чистела жертвата му Кети Кюхова. Той имал интимна връзка с нея и искал да му даде ключове от жилищата. Тя обаче му отказала и взела решение да приключи любовната авантюра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право