Лукарски: България няма вина, че наше оръжие отива в лоши ръце

Изпълнителният директор на "ВМЗ" ЕАД - Сопот д-р инж. Иван Гецов подари в четвъртък боен снаряд на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който откри новата галванична линия за междуоперационна обработка на алуминиеви детайли и присъства на демонстрация на работата на двата робота за автоматизирана обработка на детайлите.

Инвестицията е за 600 000 лв. и чрез нея ще се подобрят условията на труд и производителността в най-голямата на Балканите държавна оръжейница. С въвеждането й работата на служителите няма да е опасна, а производителността ще се увеличи над 5 пъти, увери изпълнителният директор на "ВМЗ" ЕАД инж. Иван Гецов. Той се похвали, че предприятието вече е изплатило 20 млн.лв. стари дългове, а средната работна заплата вече надхвърля 1000 лв. "В сравнение с 2014 г. поръчките се увеличиха с 3-4 пъти, а успоредно с това и персоналът, който вече надхвърля 4000 души. Всяка седмица се назначават нови хора, а в момента търсим още 300 души", допълни инж. Гецов.

Божидар Лукарски обясни, че Министерство на икономиката и правителството не носят отговорност за това, че все повече от изнесеното от България оръжие стига до страни, в които се водят войни, сред които и Сирия. "Ние изнасяме оръжие само до крайни дестинации и то със знанието и разрешението на международни организации. А това, че има недобросъвестни хора и търговци, които доставят оръжия в опасни дестинации, не е отговорност на българската държава и на ресорното министерство. За мен е много важно, че има много работа в тази промишленост и добри печалби. Във ВМЗ пък има работа и добри заплати", коментира министър Лукарски.

Той коментира и темата за предстоящите президентски избори и декларира, че Реформаторският блок няма договорка с ГЕРБ за подкрепа на първи тур. "В момента тече изслушване на нашите двама кандидати. Ние вървим по предначертания път да имаме президент и вицепрезидент, но засега отказвам да съобщя кои са", допълни Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България