Лукарски иска реформаторско правителство с премиер Борисов

Най-добре за страната ще бъде Реформаторският блок да не връща мандата, а да се опита да състави правителство, като остави на ГЕРБ премиерския пост и най-подходящият за него е Бойко Борисов. Това заяви икономическият министър в оставка и лидер на СДС Божидар Лукарски по БТВ.

Той призна, че все още няма единна позиция на дясното обединение и след получаването на мандата ще има среща на „Раковски” 134, на която ще се вземе решение. Лукарски отбеляза, че от Патриотичния фронт са декларирали подкрепата си за „реформаторско” правителство, а ГЕРБ са изявили готовност за още един кръг от преговори.

Лидерът на СДС изреди няколко причини да не се стига до служебен кабинет, като обвърза политическата ситуация с трагедията в Хитрино („Как би протекла адекватно реакцията, ако беше служебно правителство, как щяха да се гласуват тези 10 млн.?”), със стабилността в региона заради бежанците, както и с изборните правила („Предсрочни избори са изкривяване на вота на 2,5 млн. българи, които гласуваха на референдума – избори в началото на пролетта ще се проведат по старата система”).

Лукарски посочи и че БСП и ДПС са „най-вероятната алтернатива, която може да дойде на власт”, а следващи избори отново биха довели до пъстър парламент.

„Ние казваме, че РБ ще се опита да реализира мандата, който ще бъде връчен днес от президент Плевнелиев. Този мандат не може да бъде реализиран без колегите от ГЕРБ. Те, като най-голяма парламентарна сила, трябва да предложат премиер”, заяви лидерът на СДС, който допълни, че „сегашният министър-председател е най-добрият за България в това кризисно време”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика