Лукарски: Постигнахме успехи, но времето не ни стигна за всичко

Бих посъветвал своя приемник да не залита в популизъм, защото би било пагубно за икономиката ни. Това каза в интервю за  "Фокус" председателят на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски. Във връзка с постигнатото за 2 последните в години в икономиката, Лукарски отбеляза, че числата сами говорят за него.

"Всички прогнози на Международния валутен фонд бяха опровергани с ръст на горе. За да не повтарям това, което всички знаят за ръста в икономиката, за намаляването на безработицата и откриването на повече работни места, за по-голямата усвояемост на еврофондовете, ще кажа, че определихме приоритетите, областите, в които България има потенциал за повече иновации и по-висока добавена стойност", посочи Лукарски.

"Изградихме една иновационна стратегия за интелигентна специализация. Опитахме се да намалим до голяма степен административната тежест. Постигнахме успехи, но разбира се времето не ни стигна за всичко. Постигнахме много голяма прозрачност в европрограмите и в частност ОП „Иновации и конкурентоспособност“, която е към нашето министерство. Ние имаме най-много подписани договори от всички оперативни програми и може би най-добрата усвояемост. Това са пари, които директно отиват в малкия и среден бизнес", отбеляза още той.

"Разбира се, времето не ни стигна за много неща, но така се стекоха обстоятелствата. Изпълнихме много ангажименти, които бяхме дали към хората от Северозападна България, както по оперативната програма, така и по приоритетите, които по различните стратегии бяхме начертали. Това се оцени, но не ни достигна времето да реализираме и още в тази насока", каза още икономическият министър в оставка.

Той посъветва бъдещия си приемник на поста да се придържа към принципите на стабилност, разширяване на иновациите и създаване на възможности за повече инвестиции чрез облекчаване на бизнес климата в България. "Бих го предупредил да не залита в популизъм, защото всички обичаме нашите баби и дядовци и всички искаме пенсиите да бъдат по-високи, но залитането в допълнителни социални разходи, които икономиката към момента не може да си позволи, биха били пагубни", подчерта още Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България