Лукашенко: Ако има референдум, 98 процента от беларусите биха гласували против обединение с Русия

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че 98% от гражданите на бившата съветска страна ще се противопоставят на обединението с Русия, тъй като се появиха спекулации, че Кремъл оказва натиск върху Минск за по-тясна интеграция, информира БГНЕС.

По време на маратонска среща с журналисти и анализатори Лукашенко каза, че ако на референдум бъдат попитани беларусите, “98% ще гласуват против обединението на двете страни – или това, което мнозина в Русия виждат като Беларус да стане част от Русия”.

“Днес беларусите искат да бъдат заедно с Русия, но искат да живеят в собствения си дом”, заяви президентът.

Русия е най-близкият съюзник на Беларус и двете страни са сформирали номинален „съюз“ с тясно търговско и военно сътрудничество, докато спорят по проблемите в сферата на като цените на енергията и митата за внос.

През последните месеци се разразиха спекулации, че руският президент Владимир Путин натиска съседната Беларус към по-тясна интеграция с оглед на създаването на единна държава.

Подобен ход би могъл да удължи времето на власт на Путин, когато неговият четвърти президентски мандат приключи през 2024 г., като го постави начело на нова “обединена” държава, включваща и Беларус.

Москва отхвърли подобни предложения.

Лукашенко, който се срещна миналия месец с Путин за три дена в руския черноморски курорт сочи, каза, че двамата са обсъждали съюзът между двете държави и двамата са имали предпазлив подход.

“Твърдо се съгласихме, че днес не трябва да оказваме прекалено голям натиск или да предприемаме стъпки, които биха навредили”, добави той.

През декември руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва е готова за по-тясна интеграция с Беларус – включително въвеждането на обща валута, споделени митнически служби и съдилища – в съответствие със споразумение от 1999 г. за създаване на “съюзна държава”.

Говоренето за натиск от страна на Русия се засили след като неотдавна Москва обяви промяна в данъчното облагане върху износа на петрол, което може да струва на Беларус повече от 10 млрд. долара към 2024 г.

Лукашенко заяви, че е готов да приеме обща валута с Москва, стига да не е руската рубла.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че работата за обща валута е част от споразумение между съседите и двамата лидери са разговаряли в Сочи за “необходимостта” от продължаване на преговорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия