Лука Модрич - №1 в Европа

Кой е най-добрият футболист в Европа? Хърватският капитан Лука Модрич разби двуполюсния модел от последните години на Кристиано Роналдо и Лионел Меси, като спечели конкурса на УЕФА за играч №1 през изминалия сезон. Тази награда е като венец за силните изяви на полузащитника, коронясан месец по-рано и за най-добър играч на световното първенство в Русия.

Втори в света, победител в Шампионската лига, шампион на Испания, световен клубен шампион и носител на суперкупите на Европа и на Испания, играч №1 на световното първенство и играч №1 на Европа. С тази респектираща визитка от успехи през сезона 2017-2018 г. Лука Модрич излетя в галактическата орбита на Роналдо и Меси. За разлика от тях, той не е голова машина и за този период има само по едно попадение в Шампионската лига и испанското първенство плюс още 3 за националния отбор. За разлика от тях обаче Модрич е машина за черна работа и подавания, благодарение на които други вкарват головете. На световното от всички играчи той пробяга най-много километри на игрището, даде най-много пасове и, най-важното, вдъхнови и поведе Хърватия към сензационното второ място. Не показа признаци на умора, дори когато на неговите съотборниците им се схващаха краката и пое отговорността в най-решителните мигове, включително при дузпите.

„Модрич е футболист, който практически не прави грешки“, казва за него треньорът легенда сър Алекс Фъргюсън. „Той издига в изкуство точното отиграване в точния момент“, добавя Хорхе Валдано, легенда на „Реал“ (Мадрид). А съотборникът му кралския клуб Тони Кроос казва кратко и ясно: „Нашата игра е проста – защитниците ми дават топката, аз я давам на Лука и той намира Роналдо или някой друг отпред, който вкарва гол.“

При Модрич способността да намира правилното решение дори в най-критични ситуации е култивирана още от ранно детство, когато играе футбол под бомбардировки на паркинга до общежитие за изселници в хърватския град Задар. Роден на 9 септември 1985 г., малкият Лука израства в идилията на планинско село в граничната зона до Сърбия, но семейството му е принудено да напусне дома си по време на войната в бивша Югославия. Къщата им е изгорена от сръбските сили, а дядо му Лука, на когото е кръстен, е убит.

След войната баща му Стипе, който е работник във фабрика за дрехи и доброволец в хърватската армия, го завежда на първата тренировка във футболен клуб „Задар“ и го записва в спортна школа. Парите за таксата се събират от цялото семейство, включително от чичовци и братовчеди. Всички виждат таланта на Лука, който по това време се прехласва по Звонимир Бобан и Франческо Тоти. Когато навършва 16 години, той подписва първия си професионален договор с „Динамо“ (Загреб). В началото играе под наем в други клубове и така едва 18-годишен с екипа на „Жрински“ (Мостар) печели наградата за футболист на годината в Босна и Херцеговина. После сключва изгоден за млад играч нов 10-годишен контракт с „Динамо“ и с първите заработени сериозни пари купува апартамент за родителите си в Задар. Следват три убедителни сезона в Загреб, през които Модрич става три пъти шампион и привлича погледа на големи европейски клубове като „Челси“, „Арсенал“, „Барселона“.

Най-настойчив за подписа на Модрич се оказва „Тотнъм“, който през лятото на 2008 г. плаща за него 21 млн. евро. Сделката се финансира със средствата, които постъпват в лондонския клуб от рекордната продажба на Димитър Бербатов в „Манчестър Юнайтед“ за 38 млн. евро в същия трансферен прозорец. Преминаването във Висшата лига отваря пред хърватина вратите на големия футбол, но в същото време се оказва клопка за бъдещи скандали. Президентът на „Динамо“ (Загреб) по това време Здравко Мамич наскоро получи присъда от 6,5 години затвор за пране на пари, кражби и укриване на данъци. Той има сключени персонални договори с Модрич и със защитника Деян Ловрен, който е продаден на „Ливърпул“ за 8 млн. евро. Двамата футболисти също са с повдигнати обвинения за съучастие в незаконни финансови операции с Мамич и са заплашени от присъди. Този скандал зацапа чистия имидж на Модрич и част от феновете в Хърватия са настроени срещу него.

С екипа на „Тотнъм“ той не печели нито една купа, но печели признание и внимание от по-големи клубове. „Челси“ опитва отново да го привлече, като през 2011 г. дори предлага 40 млн. евро, които са отхвърлени. На следващата година „Реал“ го купува за по-малко пари – 30 млн. евро, но началото му в Мадрид при Жозе Моуриньо не е убедително с конкуренти за титулярно място като Сами Кедира, Месут Йозил и Чаби Алонсо. При следващия треньор Карло Анчелоти хърватинът вече се утвърждава и заедно с привлечения по-късно германец Тони Кроос формира печеливш тандем в средата на терена. За 6 години в „Реал“ той спечели 4 пъти Шампионската лига като главен режисьор на „белия балет“.

 

Оцениха го колкото Меси - 750 млн. евро

Лука Модрич бе оценен на 750 милиона евро от своя работодател Флорентино Перес. Сумата бе назована от президента на „Реал“ (Мадрид) като цена, която би трябвало да заплати всеки клуб, който иска да го купи. Поводът – опитите на „Интер“ да отмъкнат полузащитника през трансферния прозорец това лято. Оценявайки Модрич на 750 милиона евро, Перес го постави на едно ниво с Лионел Меси, защото толкова е и неговата фиксирана сума в договора с „Барселона“, срещу която може да бъде откупен от друг отбор.

Информации от Испания гласят, че 32-годишният Модрич е склонен да удължи настоящия си договор с „Реал“ (Мадрид), който изтича през 2020 г. Той щял да получи увеличение на годишната си заплата от 6,5 на 11 млн. евро и да вторият най-добре платен играч в клуба след капитана Серхио Рамос.

 

За него

Щастлив е в Мадрид

Модрич е много щастлив, че играе в „Реал“ (Мадрид). От шест години насам той дава най-доброто от себе си за нашия клуб. Въпросът за неговото бъдеще никога не е стоял на дневен ред, защото всичко е ясно – Лука ще продължи да играе при нас. Той е много стойностен футболист и е разбираемо, че други клубове имат мечти да го привлекат в състава си.

Емилио Бутрагеньо, директор в „Реал“ (Мадрид)

 

Иска да да играе в Италия

Модрич ще играе в Италия – рано или късно, защото това е неговото желание. По някаква причина той иска да бъде звезда в Серия А. Като много хървати на неговата възраст той е израснал, гледаййки инталиански футбол. Факт е, че „Интер“ опита да го привлече и Лука прояви интерес към тази възможност. Това показва колко голямо влияние вече оказва Кристиано Роналдо на футбола в Италия.

Марко Налетелич, личен мениджър на Модрич

 

Най-добрият в света

Лука ми е като брат. Изключително много се гордея с всичко, което постига. Той изигра фантастично световно първенство. Напълно заслужено спечели наградата за най-добър играч на мондиала. Сега е време да спечели и „Златната топка“ за най-добър футболист в света, защото наистина е номер едно. Никога в Хърватия не се е раждал толкова силен играч. Щастлив съм, че сме съотборници в националния отбор, макар че в клубовете сме съперници.

Иван Ракитич, футболист на „Барселона“

 

Смешно е да бъде поставян пред Роналдо

Футболът е се играе между четирите линии, които очертават терена, а там печели Кристиано Роналдо. Той вкара 15 гола в Шампионската лига и носеше „Реал“ (Мадрид) на гърба си по пътя към третата поредна купа. Направо е смешно, абсурдно Модрич да бъде поставян пред него. Кристиано е най-добрият.

Жорже Мендес, личен мениджър на Роналдо

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят