Луксозните жилища в строеж нараснаха с 44%

Повишава се търсенето на домове с 2 и 4 спални

Предпочитат южните столични квартали и подножието на Витоша

33% от сделките са с цел вложение на средства

Предлагането на жилища във високия и средно висок сегмент регистрира стабилен плавен ръст през последните пет години. Към края на 2018 г. завършените нови проекти са с 8% повече спрямо първата половина на същата година, а повишението на площите в процес на активно строителство за същия период е с 44%. Предпочитаните от инвеститорите райони на София са южните квартали и подножието на Витоша.

Въпреки усилията на инвеститорите, търсенето продължава да изпреварва предлагането, поради което свободните площи са едва 7% в края на 2018 г. Това обуславя съществения дял на сделките с имоти на етап “в строеж” през миналата година - 60% от всички. Поради ограниченото предлагане на качествени имоти и интензивното търсене, разликата между офертна и продажна цена поддържа низходяща тенденция. Тя е намаляла от 11% през 2013 г. на 2% през 2018 г.

Независимо от понижената гъвкавост по отношение на готовността на отстъпки от страна на инвеститорите, сключените сделки през 2018 г. са се увеличили с 25% спрямо 2017 г. Нараснало е търсенето на апартаменти с 2 и с 4 спални.

През 2018 г. броят на клиентите, използвали банково финансиране за покупка на имот, се е повишил с 10%, поради по-благоприятните лихвени условия. Ниските лихви по депозитите са сред причините за увеличение на сделките с цел инвестиция. През миналата година те имат 33% дял от общия на покупките.

През 2019 г. пазарът на жилища в средно висок и висок клас като цяло се очаква да остане стабилен, прогнозират от компанията. Промените ще се отнасят основно до оформяне на нови жилищни райони, в резултат на проекти, чието строителство е планирано да стартира през годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти