Лук и чесън подсилват през зимата

В нашата кухня почти няма ястие без кромид лук и чесън и това съвсем не е случайно. Тези миризливи зеленчуци-братовчеди не само правят манджата по-вкусна, но са и много полезни, особено в сезона на настинките и вирусните инфекции, защото имат свойството да унищожават болестотворните микроорганизми и да подсилват имунитета. Включени са в много рецепти от народната медицина като средство, заместващо антибиотиците, както и против кашлица. Най-силно действат, ако се ядат сурови, но тъй като не всеки стомах понася лютивината им и не всеки нос – миризмата им, те се слагат в най-различни ястия – варени, задушени, печени, като запазват ценните си вещества.

Хумус

46-1Необходими продукти:

400 г сварен нахут от консерва или 150 г сух нахут

50 г сусамов тахан

100 мл зехтин

2-3 скилидки чесън

1/2 ч.л. кимион

1/2 глава кромид лук

За поръсване

1-2 стръка пресен магданоз

1/2 лимон

1 ч.л. червен пипер

черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сухият нахут се накисва от вечерта в студена вода. След това се вари около 1 час, докато омекне. Прецежда се и се връща в тенджерата на котлона. Добавя се лукът, нарязан на дребно. Прибавят се кимион и зехтин и се разбъркват за 2 минути. След това се пасират заедно с тахана и пресования чесън до гладка консистенция и се осолява. Ако е прекалено гъст, се добавят няколко лъжици от водата, в която е врял нахута. Готовият хумус се сервира, поръсен със зехтин, червен пипер и магданоз. Яде се с арабски питки или се маже на препечени филийки хляб.

Задушени пържоли с чесън и лук

admin-ajax-3Необходими продукти:

800 г вратни свински пържоли

3 глави кромид лук

1 глава чесън

200 мл сухо бяло или червено вино

2 с.л. олио

сол и черен пипер, млян

Начин на приготвяне:

Начукайте хубаво свинските пържоли и ги поръсете обилно със сол и черен пипер. Подредете ги в намазнена тава и разпределете около тях почистените и леко сплескани с дръжката на ножа скилидки чесън и нарязаните на едро глави лук. Полейте на струйка олиото и залейте с виното. Покрийте тавата с алуминиево фолио или капак. Сложете пържолите да се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 90 минути и махнете фолиото. Допечете, докато се зачервят, и ги обърнете. Оставете леко да се зачервят и от втората страна. Поднесете с резен лимон и гарнитура по избор.

Селски кюфтенца

46-3Необходими продукти:

500 г кайма смес

2 с.л. галета

2 с.л. брашно

3-4 яйца

1 филия хляб

1 глава лук

2 скилидки чесън

2 стръка магданоз

1 стрък копър

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци и пресни подправки на много ситно. Накиснете хляба, докато се размекне. В голяма купа омесете каймата с яйцата и подправките. Добавете лука и намачкания чесън, а накрая и накиснатия хляб. Ако предпочитате, можете да използвате 2 филии хляб, но без кората. Пресейте галетата с брашното, за да се смесят добре. След като сте омесили каймата, оформете с ръце малки кюфтенца и всяко от тях оваляйте в галетата и брашното. Загрейте мазнина и пържете кюфтенцата до златисто.

Свинско по ловджийски

46-4Необходими продукти:

800 г свинско месо без кост

50 г бекон

2 с.л. масло

1 каф.ч. олио

125 мл бульон

2 с.л. доматено пюре

125 мл бяло вино

2-3 глави кромид лук

2 моркова

1/2 глава целина

40 г брашно

5-6 зърна черен пипер

2 зърна карамфил

1 дафинов лист

1/2 ч.л. кимион

сол

Начин на приготвяне:

Свинското се нарязва на късове, беконът на парченца и се слагат заедно в сгорещена мазнина да се запържат равномерно. Щом свинското се запържи, добавете нарязаните моркови, лук на едро и целина. Щом и те омекнат, добавете 2 с.л. доматено пюре и овкусете с червения пипер. След около 15 минути долейте виното и бульона и оставете да къкри, докато течността се поизпари леко и месото е напълно омекнало. Добавете размитото в малко вода брашно, всички останали подправки и маслото. Разбъркайте и оставете да ври още 10 минути.

Свински врат с гъст сос

46-5Необходими продукти:

800 г свински врат без кост или плешка

2 свински езика

200 г бекон

200 г гъби

2-3 с.л. свинска мас или краве масло плюс зехтин

4-5 печени чушки

1 глава кромид лук

300 г белени домати от консерва

3-4 скилидки чесън

черен пипер, кимион, сол

червен пипер – сладък и лют

100 мл вино розе

1 ч.ч. бульон – зеленчуков или костен

50 г кашкавал (по желание)

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Обелваме езика, който предварително сме сварили за близо 60 минути, и го нарязваме на ленти. Задушаваме нарязаното на парчета месо в мазнина и получените мръвки изваждаме. След това в същия съд задушаваме наситнения лук. Когато се сготви, прибавяме надребнените пиперки и гъби. Слагаме и доматите. Оставяме яденето да къкри и щом се посгъсти, слагаме нарязания бекон и езика. Овкусяваме с подправките и наливаме виното и бульона. Добавя се и изваденото месо и яденето се оставя да къкри на тих огън, докато достигне желаната от нас гъстота. Поднасяме го поръсено с кашкавал и магданоз.

Пилешки бутчета с картофи, чесън и лук

46-6Необходими продукти:

3 пилешки бутчета, разполовени

4 големи картофа, нарязани

2 малки глави червен лук, нарязани на четвъртинки

5 скилидки чесън, пресовани

1 с.л. вегета

1 ч.л. червен пипер

черен пипер, смлян

1 кубче пилешки бульон, натрошено

3-4 с.л. олио

1 стрък зелен лук, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Подредете пилешките бутчета в тавичка и около тях разпределете картофите и чесъна. Поръсете с прясно смлян черен пипер, натрошеното кубче бульон, червения пипер и вегетата. Добавете зехтина, разбъркайте добре и охладете в продължение на 30 минути, за да се мариноват. Загрейте фурната до 230 градуса. Печете ястието в продължение на 25 минути, добавете нарязания червен лук и намалете температурата на фурната до 180 градуса. Гответе още 25 минути или до пълна готовност на месото и картофите. Поднесете пилешките бутчета топли, поръсени с нарязания зелен лук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме