„Лъвиците“ се изкачиха в световния елит

Женският национален отбор си осигури място в Лигата на нациите догодина, след като спечели титлата на междуконтиненталния „Чалъндж“ турнир в Лима (Перу). На финала момичетата на треньора Иван Петков надиграха с 3:1 (-22, 19, 20, 23) Колумбия.

Първият гейм бе първият, изгубен от България в надпреварата. Колумбийките взеха ранен аванс и успяха да го задържат до края. Втората част обаче се разви идентично, но в полза на „лъвиците“. Третата бе по-оспорвана, но с мощната си игра българките успяха да отдалечат противника от мрежата, за да си осигурят успеха. Най-тежка бе битката в четвъртия гейм, който вървеше точка за точка до самия край, но отново бе записан на наша сметка.

Най-резултатна с 20 точки бе Мария Каракашева, а Силвана Чаушева добави 14 т. Даяна Сеговия пък блесна с 24 т. за Колумбия. Чаушева оглави класацията на най-добра нападателка с 40,74% ефективност в атака. Капитанката Христина Русева пък е №1 сред блокировачите с 1,54 блока средно на гейм.

Мъжкият национален отбор също излъчи лидер в индивидуалната класацията в Лигата на нациите. Светослав Гоцев е с с 36 блокади от 199 опита след края на 15-е мача в надпреварата. България обаче остана на 11-о място, далеч от шестте тима, класирали се за финалиста.

„Трябва да оправим нещата, за да се представим по-добре на световното първенство – заяви селекционерът Пламен Константинов. - Младите ни играчи са бъдещето на българския волейбол, но за мондиала се нуждая от опитните.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт