„Лъвовете“ възкръснаха срещу шампиона

Мъжкият национален отбор по волейбол направи истинско чудо в момент, в който се бе запътил към дъното в Лигата на нациите. „Лъвовете“ завършиха блестящо иначе неособено успешното си участие в група 5 в Нинбо (Китай) – победа с 3:2 (-18, -23, 21, 23, 11) над действащия шампион Франция. Преди това момчетата на селекционера Силвано Пранди записаха загуби от домакините и Полша, докато „петлите“ победиха и двата тима. При това „лъвовете“ бяха без Тодор Скримов, който се контузи срещу поляците ден по-рано.

По всичко изглеждаше, че и този мач няма да предложи изненади, след като Франция взе първите два гейма, макар и да се поизмъчи във втория. В третата част обаче българите започнаха с 4 поредни точки, след което дръпнаха с 10:4. Критичният момент беше при 20:19, но ръстът и мощната игра при мрежата помогната на националите да запазят аванса. Четвъртият гейм бе истинска битка на нерви – резултатът вървеше точка за точка до самия край. В този момент Розалин Пенчев „иззе“ ролята на основен нападател от диагонала Николай Учиков, което изненада „петлите“ и мачът влезе в тайбрек.

В петия гейм решаващо се оказа психическото предимство и невероятните блокади на Красимир Георгиев. България отново взе ранна преднина, а шампионите се оказа, че не са толкова ефективни под напрежение.

Розалин Пенчев бе най-резултатен от българите със 17 точки, а по 13 добавиха брат му Николай и Георгиев. Жан Патри пък завърши с 13 т. за французите.

„Франция започна много силно в атака, а ние не успяхме да се представим добре в първата част от мача – заяви Пранди. - Но искам да поздравя играчите за манталитета, който показаха. Завършихме силно във всички елементи освен сервиса. В началото на сезона един отбор печели не толкова заради добрата игра, колкото заради това, че прави по-малко грешки. Именно това е нашата работа сега – да намалим грешките.“

Победата бе едва втора за България срещу 4 загуби в Лигата. Този уикенд „лъвовете“ се прибират във Варна, където ще гостуват отборите на Австралия, Япония и Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт