„Лъвовете“ се отказаха от победа над Бразилия

България победи Бразилия на волейбол за първи път от 10 години, беше единодушното мнение на националите след гръмкия успех с 3:1 (22, 19, -23, 19) над олимпийския шампион в третия си мач от група „Е1“ на Световната лига във Варна. Селекционерът Пламен Константинов и момчетата му си припомниха онова 3:2 от финалите на Световната лига в Полша през 2007 година и игнорираха победата с 3:0 на световното в Япония 3 години по-късно. Тогава „кариоките“ умишлено загубиха, за да си осигурят лесен път към титлата.

„Вчера говорихме, че 10 години не сме побеждавали Бразилия и дано следващата победа да не е след 10 години – заяви треньорът. - Поздравявам момчетата, тази победа е за тях, за да си повярват. Преди мача им казах, че ние обичаме да играем за слава и когато изпускаме славата, остава да играем само за чест. И там ни е по-трудно, но сега те изиграха мача за чест.“

Пред 5 хиляди бушуващи фенове в зала „Конгресна“ българите взеха първите 2 гейма, но изпуснаха третия в равностойна битка. Четвъртият вървеше точка за точка до 14:14, но след това играчите на Константинов показаха характер и спечелиха убедително.

За трети пореден ден най-резултатен бе диагоналът Цветан Соколов, завършил с 19 точки, а Николай Николов добави 12. Той пък излезе начело в класирането за най-добър блокировач в Лигата с 19 успешни блока от 96 опита (0,86 средно на гейм). В тори също с 19 блокади, но при 0,67 средно на гейм е руснакът Иля Власов. В същата класация Виктор Йосифов е 11-и с 11 блока, а Соколов е 19-и с 10.

България завърши на второ място в групата с 5 т. пред световния шампион Полша, който е с 4, а победител с 6 точки е Бразилия. „Лъвовете“ се върнаха на шестото място в общото класиране в Лигата с 8 точки, а лидер остава Франция с пълен актив от 18 след шеста поредна победа, този път с 3:1 над САЩ. Вчера националите отпътуваха за третия турнир в Кордоба (Аржентина), където ще срещнат домакините, Бразилия и Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт