Лъвският скандал се закучи

Терез и Масуд са в София от 5 месеца, след като бяха спасени от зоопарка в Разград.

Все още няма яснота кога Терез и Масуд ще заминат за спасителния център в Холандия

Въпреки обещанията, днес те все още се намираха в столичния зоопарк

След като през последните дни съдбата на лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от зоокъта в Разград преди 5 месеца, бе една от най-коментираните теми, казусът изглежда отново се закучи.

Във вторник след повторната намеса на премиера Бойко Борисов и след спешна среща, екоминистърът Нено Димов и ръководството на БАБХ обявиха, че котките ще заминат още на следващия ден (днес) за спасителен център в Холандия, където ще получат подходящи условия и грижи. По-рано премиерът нареди Терез и Масуд да бъдат конфискувани от община Разград с пълното съдействие на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе и от БАБХ.

От община Разград, която е собственик на лъвчетата, обаче са категорични, че няма никакво законово основание те да бъдат конфискувани и настояват да отидат в зоопарка в Пазарджик.

В крайна сметка днес лъвчетата все още се намираха в столичния зоопарк, където бяха настанени от септември миналата година и няма яснота кога ще заминат за Холандия.

Поредната фаза от скандали по темата стартира миналия петък, когато Общинският съвет в Разград реши Масуд и Терез да заминат за зоопарка в Пазарджик, а в спасителния център в Холандия да бъдат изпратени три възрастни лъва. Същата позиция съветниците имаха и през декември и това доведе до остри протести от природозащитни организации.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен върна първото решение на Общинския съвет, но той отново потвърди позицията си. Второто решение все още не е влязло в сила.

Кметът на Разград Валентин Василев сезира миналата седмица  прокуратурата, че фондация “Четири лапи” подготвя заминаването на малките лъвчета за Холандия без знанието на собственика, какъвто се явява Общината и при взето друго решение от местния парламент.

Независими съветник пък внесе сигнал пак до държавното обвинение с искане за проверка кой е разпоредил издаването на документи със задна дата за собственост върху лъвчета, тъй като такива се появили в края на декември.

Към момента Общинският съвет не е информиран по официален път за някакви предприети действия с лъвчетата, заяви председателят Стоян Ненчев.

“Лъвчетата са общинска собственост. Общинският съвет е взел решение те да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. От медиите чуваме други неща, но информация по съответния ред при нас не  е постъпила” посочи той и поясни, че боравенето с термина “конфискация” от страна на държавата на лъвчетата в случая е непрофесионално.

 

Депутатът и бивш градоначалник Денчо Бояджиев:

Ако бъдат изпратени в Африка, ще загинат

В Пазарджик имало подходящи условия за Терез и Масуд

АНТОАНЕТА МАРЧЕВА

ТРУД, РАЗГРАД

“Пълно беззаконие”. Така бившият кмет на Разград и настоящ депутат от левицата Денчо Бояджиев коментира за “Труд” изявленията, че лъвчетата Терез и Масуд, които са собственост на Община Разград, заминават за спасителен център в Холандия. Според него няма никакво законово основание, на което котките да бъдат отчуждени, конфискувани или взети по някакъв друг ред от Общината и друг да се разпорежда с тях и да ги подарява.

Той припомни, че конфискацията е юридически термин от наказателното право и се прилага при определени престъпления, а тук се касае за гражданско право.

Личното му мнение е, че зад действията на природозащитните организации стоят комерсиални цели, защото нямало логика лъвчетата да се карат за лечение в Холандия, а после да се пускат в Африка.

“Тези животни ще загинат там, няма как да оцелеят в дивата природа. Това буди много въпроси по действията на организациите, които казват, че бранят животните”, коментира още той.

Информацията, която имал е, че в Пазарджик разполагали с нужните условия да ги отгледат. Според него прокуратурата е тази, която трябва да се задейства по казуса.

 

Валентин Василев, кмет на община Разград:

Трябва да се спазва законът

02-11“Има закони. Всеки би трябвало да се съобразява с тях и да ги спазва!”, категоричен беше кметът на община Разград, Валентин Василев. Кметът обясни, че до сега такъв казус в държавата не е имало, но не пожела да коментира какво има предвид. Василев допълни, обаче, че се надява случващото се около двете лъвчета Терез и Масуд да не е кампания срещу българските зоопаркове или народните кътове.

“В тази държава има определени принципи и наредби. Ние в Общината следваме установените в държавата закони. Има взето решение на Общинския съвет. Аз съм реагирал, когато е трябвало като съм сигнализирал компетентните органи”, заяви Валентин Василев, който управлява Разград за първи мандат като народен представител от ГЕРБ.

 

Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград:

Прокуратурата в Разград провежда проверки

02-10“Известно е, че лъвчета са на община Разград”, заяви пред “Труд” Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград. Той обясни, че прокуратурата в града провежда три проверки по въпроси, свързани с лъвчетата, собствеността им, за безстопанственост и разпореждането с тях.

“Очакванията са данните по тях да постъпят в началото на следващата седмица”, обяви Тодоров.

Към момента той не вижда механизъм, по който прокуратурата да се намеси в спор между Общинския съвет и премиера или с природозащитници. Според него ако Общинският съвет сметне, че Общината търпи вреди трябва да реагира и да предприеме мерки за защита на правата си.

“Възможно е собственикът да реагира с мълчаливо съгласие”, поясни Тодоров без да се ангажира с мнение.

 

Добромир Бориславов, директор на зоопарк София:

В България няма да получат адекватна грижа

02-3“Много хора не успяха да разберат, че това са животни, които са резултат от кръвосмешение, техните родители са брат и сестра и са предразположени генетично да развият определени заболявания, ако не се гледат правилно. Ние смятаме, че в България в момента нямаме толкова подготвени хора, които имат възможността да се грижат ежедневно за тях. За Терез и Масуд има само едно бъдеще – където има професионалисти и подходящи условия в Холандия. Иначе съществува опасност те да развият проблеми, каквито имаше брат им Асен, когато дойде при нас”, заяви пред “Труд” шефът на зоопарка в София Добромир Бориславов.

Екип на вестника бе на място и видя Асенчо, който изглежда в добро здраве, бебетата сурикати, които са се родили наскоро и мечката, която днес се събуди от зимен сън.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България