Лъжа за дивите кози в Пирин пусна WWF-България

Манипулацията, че развитието на планинския туризъм застрашава дивите кози в Национален парк „Пирин“ притоплиха от българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF). От неправителствената организация, част от коалицията „За да остане природа в България“, отново обясниха как видът е заплашен заради новия План за управление на парка. И подкрепиха тезата си с данни за популацията на козите от 2013 година.

Според WWF-България проектът на Плана предвижда разширяване с 12.5 пъти на зоните, където могат да се изграждат спортни съоръжения, което е абсолютна лъжа.

„Еколозите“ заявяват, че основен враг на пиринската коза е „безпокойството“. Когато през зимата в планината имало хора, те смущавали покоя на рогатия бозайник и той започвал да тича в дълбокия сняг. Уморявал се и умирал от изтощение. Но според местните хора, които всеки ден са в планината, диви кози се срещат все по-често, тоест популацията им се увеличава.

„Труд“ припомня, че „природозащитната“ организация от години използва животинския вид в кампанията на „зелените“ срещу развитието на туризма в Пирин.

Планът за управление още е в съда заради жалби на организациите от коалицията, като делото ще се гледа в края на септември. Това вероятно е и причината WWF отново да активира манипулацията за дивите кози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България