Лъскат НДК за гостите от ЕС

Системата за сигурност струва 12 млн. лв., снайперисти ще следят за безопасността на ВИП-овете

По време на председателството в България се очакват 22 000 делегати

Последни приготовления за българското европредседателство кипят в НДК - основната сграда, която ще посреща гостите от ЕС. Залите са готови, остава да бъдат грижливо почистени. Двама министри – Боил Банов и Лиляна Павлова вчера показаха на медиите ремонтираните помещения.

Финално за ремонта са похарчени 45 млн. лв. “Наложи се да стигнат парите”, коментира министърът на културата Боил Банов. Той обяви че е доволен от качеството на ремонта. Със сигурност, ремонтът би бил далеч по-качествен, ако не бяха неправомерните харчовете на бившия шеф на двореца Мирослав Боршош надхвърлящи 3,4 млн. лв.

България ще е домакин на 270 събития по време на европредседателството. Първата среща на европейските лидери е на 11-12 януари. Тогава в София се очаква да пристигнат Антонио Таяни - председател на ЕП, Доналд Тукс - председател на Европейския съвет и Жан-Клод Юнкер – председател на ЕК.

“Дворецът отдавна не бе ремонтиран, ремонтът го превърна в красива и сигурна сграда”, заяви министърът на културата. Банов обяви, че зала 3, където ще се провеждат срещите на върха, е “уникална за Европа и в момента, няма аналог”. В залите 7, 8 и 9 ще се провеждат всички съпътстващи събития, конференции и работни срещи от календара на председателството. Международният пресцентър е с капацитет 260 седящи работни места, а прилежащите зали за брифинги и интервюта осигуряват още към 120 места за репортерите. Павлова и Банов демонстрираха възможностите на изцяло подменената аудио и видео техника и осветление в основната залата на европредседателството, както и на изградените по всички изисквания на Генерална дирекция “Преводи” на ЕК преводачески кабини.

Всички пана и мозайки в НДК са почистени и реставрирани.

В момента се провеждат обучения по мерките за сигурност. По време на председателството в НДК ще се влиза със специални баджове с кодове за достъп до определените зони. За журналистите е определен жълт цвят на баджовете. Изграждането на системата за сигурност в НДК е погълнало 12 млн. лв. Снайперисти ще следят за безопасността на ВИП-овете от сгради срещу НДК.

 

Инициатива

И деца откриват председателството

05-1-1Детско откриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС MegaDojo Sofia 1.0 ще предшества официалното.

Mega Dojo Sofia 1.0 ще събере над 300 деца от цялата страна в Националния дворец на културата на 6 януари 2018 г. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на обиколка с журналисти в НДК.

MegaDojo Sofia 1.0 ще събере деца със и без опит в програмирането. Детското откриване ще се проведе в три от официалните зали на председателството, броени дни преди официалното откриване и първите срещи на най-високо ниво. Така децата ще имат възможност да усетят буквално атмосферата на събитието, но и ще се забавляват да опознават Европа с помощта на науката и високите технологии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България