Лъчезар Томов - На 6 г. повелител на числата

Българчето Лъчезар Томов се завърна със златен медал от Международната олимпиада по математика в Тайланд. Там той пребори конкуренцията на 1700 участници от 21 държави. Шестгодишното дете чудо е от Бургас. Там все още ходи на детска градина и иначе е съвсем нормално момченце за неговата възраст с много мечти и желание за игри.

Лъчо решил 30 задачи за по- малко от час и буквално събрал погледите на дошлите от цял свят математици. После, заедно с родителите си, отишъл на сафари със слонове.

Лъчезар е в четвърта група на детската градина „Ханс Кристиян Андерсен” в Бургас. Догодина ще е първолак. Кръстен е на дядо си Лъчезар по линия на баща си, който това лято ще го научи да плува, а другият му дядо живее в Северна България. В град Опака- област Търговище.

От него явно е наследил таланта да решава задачи. Дядо му е учител по математика, директор на училището в Опак. Майката и бащата на малкия златен медалист, който мнозина в Бургас вече наричат дете-чудо, са икономисти.

Мечтата на Лъчо обаче е да стане строител, за да издигне 100- етажен небостъргач- хотел на брега на морето и после да работи в него като рецепционист. Помислил е и за приятелите си от детската градина.

Част от тях ще работят като готвачи в ресторанта на 100-етажния хотел, други - при него на рецепцията. И най- интересното - ресторантът ще се снабдява с продукти от градината на дядо му в Опака! Следователно всички те ще са екологични и здравословни. Тази мечта на малчугана е мислена дълго и очевидно Лъчо няма да има проблем с криза на кадри в хотела си. А и всички приятели от детската градина са уредени с добре платена работа, стига да искат.

Първото състезание на Лъчезар било, когато бил пет годишен. „От малък много го влекат числата, формите. Играеше си и с такива неща- пъзели и конструктори. На две годинки и половина научи цифрите до десет. По- късно искаше да му даваме задачи и да ги решава”, разказва с гордост майка му- Нели Томова. Лъчо има и по- малка сестричка- Боряна. В края на май тя ще навърши три годинки, но вероятно ще се развива в друга насока - още отсега непрекъснато пее. В детската градина най-добрият му приятел е Алекс.

Шестгодишният Лъчо дефакто стана най-малкият златен медалист на Международната олимпиада по математика в Тайланд в конкуренцията на над 1500 участници от 21 държави. Той е бил един от общо 32-мата млади математици от 10 български града, които представиха достойно страната ни в Тайланд и превърнаха участието си в истински фурор, като спечелиха 6 купи - 3 шампионски и 3 вицешампионски, и 32 медала, от които 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови.

Това е 14-тата престижна награда по математика, която момчето печели до момента. Той бе и сред отличените от кмета Димитър Николов изявени бургаски деца на церемонията по награждаване на празника на Бургас Никулден.

Тайланд е твърде далеч, смята Лъчо. Това е първото му излизане на състезание в чужбина. Досега всички са били в България. Първо квалификацията е била в Стара Загора през октомври миналата годита. Там е събрал максимален брой точки и получил звезда за перфектен резултат. После, прз април тази година, зедно с мама и татко е заминал за остров Пукет, където се е провела олимпиадата.

„Пътувахме от София до Доха и оттам до остров Пукет. Задачите бяха общо 30 от пет различни области. За два астрономически часа трябваше да се решат, а той приключи за час”, обяснява майка му. Той пък разказва,че никога преди състезание не се притеснява, винаги е сигурен,че ще реши задачите.

Децата от забавачката му устроили трогателно посрещане, при завръщането му с медал от международната олимпиада. Със специална картичка и песнички. Всички го разпитвали за състезанието и за екзотичния остров. Лъчко им разказвал много и за задачите, и за слоновете. По време на сафарито той се качил на най- големият слон. Купил си и талисман- малко слонче.

Математикът трябва да бъде перфектен във всичко, смята момчето.

В Тайланд, Лъчо бързо се ориентирал и в бизнеса. Тамошната парична единица е „бати”. Един долар е 30 бати. Сувенирът, който си купил бил 300 бати, или 10 долара, обяснява напълно сериозно момчето.

 

Обича палачинки

Лъчезар Томов е зодия „Везни”, роден на 9.10.2012 година в Бургас.  Има по- малка сестричка- Боряна и е в четвърта група на близката до дома му детска градина „Ханс Кристиян Андерсен”. Любимата храна на малкия математик са  палачинките с шоколад. Нямал търпение да се прибере у дома, за да хапне вкусни палачинки или да се почерпи в близката сладкарница. В Бургас живее в емблематичния блок, наричан „Краставицата”. „Защото е навит като краставица”, обяснява прякора на прочутатат жилищна сграда златният медалист от Тайланд.

 

За него

Винаги ще го подкрепяме

Горди сме с успехите на Лъчи. Нека запази тази любознателност. Ние винаги ще го подкрепяме и му пожелаваме да е здрав и все така успешен.

Нели Томова, майка на Лъчезар

 

Математиката е най-силният ни посланик пред света

Поздравявам Лъчезар Томов за отличното представяне на Международната олимпиада в Тайланд. Бургас се гордее с тези успехи и медали. Математиката винаги е била един от най-силните посланици на нашата страна и града ни пред света. Талант, ученолюбие и старание като твоето, правят така, че името България да се чуе далеч зад граница.

Димитър Николов, кмет на Бургас

 

Често сам измисля задачи

Лъчезар е едно прекрасно дете, което още от втора група показа своята насоченост. Той впечатлява с начина си на възприемане и на решаване на задачите. Решаваше задачи с условия, още преди да умее да чете. Дете с много богата обща кургура за възрастта си, предпочитан приятел в игрите. Освен това често сам измисля задачи и ги задава на деца и учители.

Росица Стоянова, учител на Лъчезар в детската градина „Ханс Кристиян Андерсен“

 

Приятели сме

С Лъчо сме приятели и много се радвам, че има медал. Аз също обичам математиката и искам да стана инженер.

Алекс, приятел на Лъчо от детската градина

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети