Любовни истории, които променят света

Известна максима е, че любовта управлява света. За разлика от повечето афоризми от поздравителните картички, този е неочаквано точен. Любовта пронизва всички сфери на живота – от филмите и книгите до самото ни съществуване. Този феномен е от векове. Мнозина в световната история са променяли света, за да направят впечатление на любимия човек…

Адолф Айхман

Отговорният за гибелта на милиони хора по време на Холокоста Адолф Айхман повече от десет години е един от най-издирваните военнопрестъпници. Както и всички нацисти, той се укрива някъде в Южна Америка.

И щеше да избегне възмездието, ако не е синът му. Николас Айхман започва да се среща с аржентинката Силвия Херман. Без да знае, че е еврейка, Николас се хвали с ролята си в Холокоста. И дори споменава, че би искал нацистите да „довършат работата си“.

Нищо чудно, че след това заявление двамата се разделят. Най-глупавото, което прави Николас, е, че понякога използва името Айхман. Бащата на Силвия Херман, самият оцелял в Холокоста, чете за Адолф Айхман във вестниците. Обажда се на „Мосад“ и в резултат Айхман-старши е заловен и изправен пред съда.

Процесът срещу Адолф Айхман през 1961/62 година става повратен момент за жертвите от Холокоста. Това е първият съдебен процес, който се излъчва по телевизията, като по този начин променя отношението на хората към Холокоста. За първи път светът чува да се споменават имената на оцелелите.

Меден месец спасява Киото от атомната бомба

Хирошима винаги ще се асоциира с атомната бомба, която изравнява града със земята. От взрива и радиацията загиват над 100 хиляди мирни жители. Още по-трагично прави събитието фактът, че те губят живота си по волята на случая, тъй като 20 години по-рано един младеж прекарва медения си месец в Япония.

През 20-те години на ХХ в. Хенри Симсън – бъдещият генерал-губернатор на Филипините, прекарва медения месец със съпругата си в Киото и се влюбва в града. През 40-те години той служи като военен секретар. Във връзка със своите задължения се запознава със служебна информация, в която са изброени петте потенциални обекта за ядрена бомбардировка. Номер едно в този списък е град Киото – древната столица на Япония и център на исторически и художествени паметници. Ударът по града абсолютно би деморализирал цяла Япония и това прави Киото идеалният избор. Но Хенри Стимсън изпраща на президента Труман бележка, в която възразява против избора. Той не може да позволи Съединените щати да унищожат града, където той и съпругата му прекарват медения си месец. Трумън се съгласява жителите на Киото и уникалните му културни ценности да бъдат спасени.

Нападението над Пърл Харбър

По време на Втората световна война Душко Попов е шпионин, работещ за немската армия. Но това е само прикритие. Фактически той е двоен агент на МI-6. Като британски шпионин, той разкрива японския сценарий за нападението над Пърл Харбър.

През август 1941 година Душко Попов заминава за Ню Йорк, за да предаде тази информация във ФБР. Той разказва за нея на няколко агенти, които оценяват важността на съобщението и го съветват да отиде направо при Дж. Едгар Хувър.

Попов и тогавашната му приятелка Тери Ричардсън се връщат обратно в хотела си, където се отдават на изпълнение на „тайната“ задача. Какво друго да се очаква от младеж, който е прототип на Джеймс Бонд?

На Хувър не се харесва фактът, че този чужденец води със себе си жена от Флорида в Ню Йорк, за да прави секс с нея. Според шефа на ФБР това е нарушение на Закона на Ман (федерален закон на САЩ, който забранява укриването на проститутки имигрантки, преследващи „аморални цели“) и заплашва, че ще изпрати Попов в затвора. Тогава Попов просто се връща у дома, а Хувър игнорира всичките му изводи и предупреждения. Няколко месеца по-късно Пърл Харбър е бомбардиран.

Котка отлага края на робството

В началото на 1790 година робството е в залеза си. Според конституцията през 1807 година трябва да се сложи край на търговията с роби. Фактически робството отива в миналото. Но тогава Ели Уитни изобретява машината за почистване на памук. Последствията от това са глобални.

Памукът става основна култура, изпреварвайки ориза и тютюна. Но за разлика от ориза и тютюна брането на памук изисква огромни усилия. Безпрецедентното търсене на роби и високата доходност водят до бум в търговията с робски труд. Робите значително повишават печалбите на плантаторите, което увеличава още повече търсенето им на пазара на труда.

Това вписва още една позорна глава в американската история, свързана с робството. Тъй като памукът се отглежда и на Запад, там също се появяват роботърговци. Това способства Югът да започне упорито да защитава робството. Кулминацията на тези процеси е Гражданската война.

И всичко това благодарение на една котка. По време на посещение при своята приятелка Ели Уитни вижда котка, която се опитва да хване една кокошка. Котката посяга да я сграбчи, но ноктите й улавят само перата на птицата. Ели разбира, че същата технология може да се използва и за разчесване на памука, без да се разрушават влакната му. Ако котката не беше подгонила кокошката, робството щеше да приключи много по-рано.

Отрязано мъжко достойнство

През 1889 г. наследникът на австрийския престол Рудолф е единственият син на императора на Австро-Унгария Франц Йосиф. Те се разбират отлично и на Рудолф е съдено да се възкачи на трона. Но всичко се променя, когато 30-годишният принц среща 17-годишната баронеса Мария Вечера.

Както във всички класически любовни романи, бащата не одобрява избора на сина си. Франц Йосиф настоява двойката да прекрати отношенията си. Но наследникът избира друг вариант – той се решава на съвместно самоубийство с любимата си. Мария обаче не е толкова смела. Затова след нощ, прекарана в любовни ласки, тя решава да сложи край на всичко – и на отношенията им, и на неговото мъжко достойнство.

Докато Рудолф спи, тя взема бръснач и… Лишен едновременно от своята възлюбена и от мъжката си гордост, в отчаянието си Рудолф я застрелва в главата. След това, обладан от чувство за вина, насочва пистолета към себе си.

Наследник на престола става неговият братовчед Франц Фердинанд, който опонира на император Франц Йосиф почти по всички въпроси. Ябълката на раздора между двамата е желанието на Франц Фердинанд да предостави на славяните равни права с австрийците и унгарците.

Мнозина историци смятат, че именно това е причината сръбските националисти да убият ерцхерцога Франц Фердинанд, вследствие на което избухва и Първата световна война…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл