Любов, въздигана до култ

В претъпканата столична галерия „Класика” привечер на 28 октомври 2018 поетът Ивайло Терзийски трудно издържа преливащата любов от своите над 150 почитателки. Имаше, разбира се, и мъже – все още поезията не разделя половете, а събира вълните на общото желание за естетическо съпреживяване. Една амалгама от сълзи, аплаузи и възторзи обграждаха аурата на поета. Повечето бяха негови фенове от фейсбук, където поетът през последните години се радва на изключителна популярност. Поводът за рецитала му в София беше появата на новата му книга „Сърце в ремонт”. (изд. „Артграф”, 2018). Книгата е великолепно оформена с рисунки на Евгений Босяцки, предоставени безвъзмездно от дъщеря му Росица Босяцка.

В премиерата се включиха: управителят на галерията Виолета Панайотова и редакторката Виолета Инева.

Това е книга-апология на спираловидното любовно чувство – от възхода и летежа, до разочарованието и раздялата. В днешното претъпкано от суха информация време очевидно оголеният любовен трепет е онази жизненонеобходима глътка ведрина, която почитателите на поезията все повече търсят. Ивайло Терзийски е майстор на детайлното, експресивно описание на несподелената страст, но винаги в неговите творби се появява една автоиронична поанта, която очарова и издига поезията му над мрачното битие. За него поезията е виртуална живопис, вмъкване в един друг, примамлив свят, а любовта не престава да бъде най-важната тема на неговото изкуство.

„Толкова се вълнувам! Благодаря на всички, които помогнаха да се съберем тук! Добре че са моите приятели, които всяка пролет настояваха да издам нова книга. Аз все обещавах и нищо не се случваше. И така – 10 години. В крайна сметка изведнъж в края на септември книгата се появи под напора на моите приятели. Помагаха ми хора от фейсбук, които никога не са ме виждали. Това е уникално! Колкото и понякога фейсбук да е вреден, той е велика сила... Сърцето ми непрекъснато е в ремонт. Това ще разберете от събраните тук стихотворения” – каза Ивайло Терзийски.

Авторският рецитал се редуваше с музикални изпълнения, дело на: Тодор Трайчев (поет, композитор, изпълнител), Иван Ненков (поет, бард, изпълнител), Виктор Макаров (бард), Евгени Бенов (композитор), Орлин Миланов (поет и бард).

 

От новата книга:

КЪСНА ЛЮБОВ

ИВАЙЛО ТЕРЗИЙСКИ

Тя идва в миг, не толкова възвишена,

не тъй добра, неизлечимо късна,

да ни спаси от вещи и излишества

и да смекчи коравата ни същност.

В нозете ни, за кой ли път, ще вземе

да се пригали като сляпо коте.

И ще ни води в нощните подземия

с очите си избодени Животът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура