Любомир Левчев с нова книга в Украйна

У нас пристигна известният украински поет и преводач Виктор Мелник, който донесе екземпляри от излязлата в Украйна стихосбирка с избрани стихове на живия класик Любомир Левчев. Изящното томче, озаглавено „Бавен марш” („Повiльний марш”), съдържа 41 творби от различни творчески периоди на поета. Стиховете са в превод на Виктор Мелник, а книгата беше издадена през януари 2019 г. от украинското издателство "Твердиня" (гр. Луцк), благодарение на спечелен конкурс през 2018 г. по програма преводи на Министерство на културата на Р България.

Срещата между двамата поети се състоя в гостоприемния дом на Левчев, а в разговора им на български език се включи и Дора Бонева. В поетичния диалог Левчев чете стихове на български, а Мелник демонстрира качествата на своите преводи, доказвайки, че е спазил характерната мелодика – свободния стих, вътрешното римуване и оригиналното дуенде, в което Левчев е майстор. Това е втора книга на нашия класик в Украйна след издадената през 1975 г. сбирка „Зорешлях” („Звезден път”). Книгата вече е разпространена в големите украински библиотеки и книжарници. Почитателите на поезията ще прочетат известни творби, сред които са: „Аз, който не избягах от Помпей”, „Земята на разстреляните поети”, „Песен за Гарсия Лорка”, „Без сълзи”, „Хотел „Калифорния”, „Бавен марш”, „Вчерашен хляб”, „Книжни птици” и др.

Виктор Мелник ще пребивава в София три месеца по покана на Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. През май 2018 г. в. „Труд” пръв съобщи за сключения договор между Асоциацията и Всеукраинския съюз на писателите за обмяна на писателски кадри и съвместна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура