Любчо и македонските му кошмари

Георгиевски се опитва майсторски да заблуждава с изказването си

Четем в македонското списание „ПОГЛЕД“ изказвания във вид на критика срещу България от страна на бившия премиер на Македония Любчо Георгиевски. Няма да се спирам на целия текст, а само на ония изречения, в които той цитира лидера на македонското движение Иван (Ванче) Михайлов, че я наричал с името „македонска“ емиграцията ни в Америка, а и в България. Не само я нарича македонска Иван Михайлов, но и самият съюз носи името Македонски Политически Организации, които след 1945 година се променениха в Македонски Патриотически Организации, и техният вестник носи името „Македонска Трибуна“.

Георгиевски се опитва майсторски да заблуждава с това изказване, като смята, че ние сме македонци. 1) Македонската организация си има устав, в който изрично е подчертано, че е организация на българите в Македония. Уставът е написан на български литературен език. 2) Вестник „Македонска Трибуна“ се списва на български литературен език от създаването му та до днес. 3) Ако нашите братя и сестри в поробена Македония между двете световни войни, а и след 1945 г. не са могли да кажат, че са българи, то в Америка никой не ги е спирал да кажат как се чувствуват. Под името македонско те винаги са подразбирали, че са българи от Македония.

Иван Михайлов и в четирите тома, които са издадени с доброволните дарения на нашата македонска емиграция, има и специална глава „Чужди свидетелства за македонските българи“. Не може г-н Георгиевски да злоупотребява с нашето териториално име, за да ни посочва като че ли сме етнически македонци. През 1968 г. във вестника ни „Македонска Трибуна“ Иван Михайлов писа статия под заглавие „Изкористената свещена простота“, в която за сетен път обяснява как скопските предатели злоупотребяват с името македонско, за да си вкарат техните фалшификации и да заблуждават простодушните наши братя. И все още употребяват същия метод, както четем и в неговите изказвания. Георгиевски сигурно не знае, че голям брой млади хора в Македония разбират каква пакост нанесе сърбокомунистическия режим в Македония и неговите продължители след 1990 г. И завъртулките, чрез които се стреми да не каже ясно, че ние сме един народ в две държави засега, младите в Македония ги разбират. По-умно би било да се спре на народния израз „народен гняв“ преди да прави подобни изявления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари