Люис Хамилтън - сърдитото дете на Формула 1

Люис Хамилтън шокира журналистите на пресконференцията преди „Гран при“ на Япония тази неделя. Вместо да отговаря сериозно на въпросите, световният шампион предпочете да се позабавлява с приложение на Снапчат. Той показа лицето си, изобразено като заек, и се засмя: „Тази щуротия направо ме убива!“

Организаторите се опитаха да го накарат да се извини, но неуспешно.

Исках да се получи забавно - заяви той. - Някои хора явно се приемат прекалено сериозно. Пресконференциите са едни и същи от 10 години. Стига с тези медии, нека феновете да задават въпроси.“

Инцидентът наля още масло в огъня след случилото се в Малайзия в неделя. Всички се питат какво се става с Хамилтън. Преди 6 дни на пистата „Сепанг“ той водеше колоната и беше на път да спечели ценна победа, с която да съкрати аванса на върха в класирането с Нико Розберг, неговия съотборник в „Мерцедес“. В 40-ата обиколка обаче двигателят на болида на британеца изгърмя и той се върна в гаража с подвита опашка. А Нико успя да се съвземе от ранната катастрофа със Себастиан Фетел и да завърши трети - нов удар в битката за титлата.

След гонката Люис открито обвини „Мерцедес“ в саботаж. „Явно някой иска да не спечеля“, заяви той, а шефовете Тото Волф и Ники Лауда се чудеха дали да го наказват или да го утешават. Но може ли да се говори за саботаж или пилотът просто преиграва?

Мненията в социалните мрежи варират от „Очевидно е, че искат да направят Розберг шампион“ до „Люис е дете, което чупи играчките си от яд“.

Въпросната ситуация не е нова за Формула 1. По-възрастните си спомнят как великият Айртон Сена се нахвърляше върху журналистите, когато те вземеха страната на неговия най-голям съперник - съотборника му Ален Прост. „Мислех, че сте ми приятели“, казваше бразилецът, когато отнасяше критики след поредния инцидент. Той беше велик, но и ирационален, нелогичен и не се интересуваше от чувствата на околните. Ален Прост пък умееше да се възползва от ситуацията и насърчаваше журналистите да се струпват край Сена. „Отидете да го успокоите“, призоваваше с провокативен смях французинът.

Може би Нико Розберг трябва да се поучи от Прост. Това би могло да е ключът към прекъсването на доминацията на Хамилтън. Шампионът определено е в труден период. Той остава великолепен пилот и го показа през целия уикенд на „Сепанг“. Направо съсипа Розберг и със сигурност заслужаваше да спечели победата. Но начинът, по който приема трудните моменти, не му помага. Приказката, че това, което не те убива, те прави по-силен, видимо не се отнася за него. Проблемите му са извор на гняв и разочарование.

Люис недоволства сега от над 1000 висококвалифицирани специалисти, които работят, за да може „Мерцедес“ да извади на пистата два болида. Тези коли са най-добрите в спорта и са върхът на изключително сложен проект. Целта на бранда е те да побеждават във всяко състезание и в голямата част от гонките тя е изпълнена.

Няма начин някой отбор да съсипе състезанието си по такъв начин. „Мерцедес“ не би връчил двойна победа на „Ред Бул“ умишлено. Тото Волф беше бесен след финала. Определено в случая става въпрос за технически проблем, каквито има много във Формула 1. Хамилтън е наясно с това, защото имаше същите проблеми и миналия сезон, но въпреки това спечели титлата. Още по-добре пък го знае Розберг. През 2015 г. той претърпя повреда в скоростната кутия на „Силвърстоун“, а в Австрия го провали окачването. Година по-рано повреди в решаващите битки за титлата в Абу Даби и Сингапур го лишиха от шанс да се бори с Хамилтън. А 2 месеца по-рано на „Монца“ от двигателя му се чу онзи особен звук, който според запознати се разнасял в продължение на 4 години от колата на Марк Уебър - вечно губещия съотборник на Себастиан Фетел в шампионските години на „Ред Бул“. В нито един момент обаче Розберг не изрази подозрение, че отборът се опитва да реши шампионата в негова вреда.

В миналото има прецеденти конструкторите да решават изхода на битката между пилотите си, но ако „Мерцедес“ искаше да го направи, всичко можеше да изглежда много по-елегантно. Пък и за една такава автомобилна компания най-лошото нещо е да види как колите й пушат на пистата пред очите на цял свят. От друга страна, едва ли на Формула 1 й трябват спектакли, които миришат на сценарий. Английската Висша лига със сигурност печели от приказката на „Лестър“, но едва ли щеше да е същото, ако бяха инструктирали съдиите да помагат на „лисиците“ по пътя им към футболната титла.

Мерцедес“:

Саботаж? Абсурд!

От „Мерцедес“ отхвърлиха подозренията, че са давали рамо на Нико Розберг за сметка на Хамилтън в Малайзия.

Ако можехме да уредим да се случи такова нещо, щяхме да сме толкова добри, че да не допускаме никакви повреди - заяви шефът по техническата част Пади Лоу. - Във Формула 1 инженерните операции са на ръба на възможното и е нормално да се случват повреди. Ако имаме нещо, което ни прави по-бързи, естествено е да го сложим и в двете коли. Така удвояваме шанса за победа.“

Хамилтън обаче получи нов удар по амбициите си за титлата, след като Розберг даде най-добри времена в двете тренировки за „Гран при“ на Япония. Състезанието е утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт