Люксембург задмина "Левски"

Люксембург задмина... "Левски". След загубата на "Рейнджърс" от никому неизвестния "Прогрес" (Нидеркорн) с 0:2, довела до отпадане в първия предварителен кръг на Лига Европа, най-шокиран от световните медии е американският тв канал ESPN. Според янките досега сензационна загуба №1 на славния шотландски тим е била от "Левски" през 1993 година в КЕШ.

"Само шест месеца по-рано "Рейнджърс" беше на един мач от финала, но в София гол в последната минута на Николай Тодоров за 2:1 след 2:3 в първия двубой реши сблъсъка", пише ESPN. Каналът подрежда след това отпаданията от АЕК, "Гьотеборг", "Каунас" и "Малмьо" като най-срамните страници в историята на "сините" от Глазгоу.

В 13 мача досега "Прогрес" бе вкарвал само един гол в евротурнирите, включително при 0:1 на "Айброкс" преди седмица. Клубът завърши четвърти в първенството на Люксембург. "Прогрес" дори няма официална страница в интернет, а специално за мача с гранда от Глазгоу бе направена временна.

"Рейнжърс" загуби от клуб от Люксембург. Не от Люксембург. А от клуб от Люксембург, при това четвъртият", написа в туитър английската легенда Гари Линекер.

Фенове на "Рейнджърс" причакаха самолета на отбора посред нощ и нападнаха с камъни автобуса. В социалните мрежи те обявиха португалското крило Далсио за най-слабия футболист в историята. Букмейкърът "Пади Пауър" пък спря всички залози за титла през новия сезон на шотландската Висша лига. Вече не се приемат коефициенти за титла на "Селтик", която се смята за сигурна.

"Рейнджърс" фалира през 2011-а, започна от четвърта дивизия и за първи път участва в евротурнирите този сезон.

Кой е "Прогрес"? Освен, че е завършил четвърти в първенството на Люксембург, отборът се радва на впечатляващата средна посещаемост от... 600 души. Капацитетът на стадион "Жози Батртел" е 8000 места, а на мача с "Рейнджърс" дойдоха 4830 зрители. Най-славният момент от историята на "Прогрес" е през 1978-а. Тогава отборът се падна в първия кръг на КЕШ срещу "Реал" (Мадрид). Испанците спечелиха двубоите с 5:0 и 7:0. Въпросната 1978-а е славна и в друг аспект за "Прогрес". Това е единственият случай, когато отборът печели дубъл в Люксембург. В цялата си история "Прогрес" е дал един футболист на националния тим на страната. Халфът Себастиян Тил има 10 двубоя и един гол за родината си - за 1:0 над Македония в квалификация за Евро 2016. Това е една от общо четирите победи на Люксембург в официални мачове през последните 9 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят