Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

Снимка: Архив

Лютви Местан да внесе до 25 април гаранция от 10 000 лева, определи Окръжният съд в Кърджали. Лидерът на ДОСТ трябва да внесе парите, ако иска да остане на свобода, защото определението е окончателно, предаде 24rodopi.com.

Припомняме, че лидерът на партия ДОСТ е обвиняем по досъдебно производство за причиняване на смъртта на 6-месечно бебе при катастрофа, станала на 14 април на пътя Кърджали – Маказа, край село Загорско.

Определението на съда е по повод жалба на Местан срещу паричната гаранция, наложена му от прокуратурата. Той вече веднъж обжалва мярката и тя беше отменена, но веднага след това прокуратурата му наложи повторно гаранция от 10 000 лева.

Съдът в Кърджали е приел, че при вземане на мярката за неотклонение органът на досъдебното производство е взел предвид степента на обществена опасност на деянието, доказателствата срещу обвиняемия, семейното и имущественото му положение, възрастта и други данни за личността му.

На този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастност на обвинения Лютви Местан към разследваното престъпление, посочват магистратите. В определението е отбелязано, че Местан е един от участниците в катастрофата.

Събрани са доказателства за имущественото състояние на обвиняемия, от които се установява, че същият притежава недвижими имоти и спестявания, като взетата мярка за неотклонение е съобразена с тях и е законосъобразна, се казва още в определението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България