Лятно училище по народно пеене организираха в Карлово

Лятно училище по народно пеене се проведе в НЧ „Васил Левски 1861 г.” в Карлово, където под ръководството на професор д-р Светла Станилова от АМТИИ (Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство) се обучаваха 12 млади таланти.

Те дойдоха в родния град на Апостола на свободата Васил Левски чак от Париж, Берковица, Монтана, Харманли, Асеновград и Пловдив. Учебният процес започва сутрин в 9 часа с индивидуални занимания и приключва вечер в 18 часа след обща репетиция за камерни и хорови песни.

За първи път в майсторския клас по народно пеене се обучаваше и музикален педагог в лицето на Лариса Симова от музикалната школа към Народно читалище „Иван Вазов 1872” в Берковица, чиито представител бе и най-малката участничка сред 12-те таланти – 7-годишната Божидара Рангелова. В образователния лагер по народно пеене в Карлово се включи и 10-годишната Лина Топалова, които живее в столицата на Франция Париж, но през ваканциите гостува на баба си и дядо си в Пловдив.

Лятното училище по народно пеене е инициирано и се организира от музикалния педагог и директор на Младежкия дом в Монтана Асен Асенов и в първите му издания участваха само негови възпитаници от певческа група „Пъстренец Jr.”, а образователните лагери се провеждаха в балнеокурорта Вършец. Тъй като впоследствие към интензивното обучение проявиха интерес деца от различни населени места в странаца, изборът на локация вече се предопределя от преобладаващата част от групата.

Причината групата да се насочи към Карлово е и 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата, а програмата на лятното училище по народно пеене включва посещения в Националния музей „Васил Левски“ и в родните къщи на Иван Вазов и Христо Ботев съответно в Сопот и Калофер. „Фактът, че певците, участвали веднъж в лятното училище по народно пеене, продължават да се включват многократно, е най-добрият атестат за ползата от тази форма на обучение”, коментира Асен Асенов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование