Магистрала М5 - най-ценният трофей на Асад

Снимка: Архив

Международният път е отвоюван след осемгодишни боеве

Повратен момент във войната със Сирия

Магистралата М5 е може би един от най-ценните трофеи в гражданската война в Сирия и след осемгодишни боеве отново е под контрола на сирийския президент Башар Асад.

Сирийците наричат магистралата Дамаск-Алепо просто „Международния път”. Свързвайки най-големите сирийски градове, тя е от ключово значение за всеки, който контролира страната.

Асад постепенно започна да губи контрола над М5 след 2012 г., когато различните бунтовнически групировки започнаха на свой ред да завладяват части от страната. Протестите срещу управлението на неговото семейство избухнаха година преди това на фона на вълна от бунтове в арабския свят. Това скоро прерасна в гражданска война, след брутални репресии на правителството срещу инакомислието и интервенцията на чужди сили.

За подкрепяните от Турция антиасадовски бунтовници магистралата беше крайъгълен камък за запазването на целостта на контролираната от тях територия и за задържането на правителствените сили. Загубата на М5 представлява смъртоносен удар върху опозиционните бойци, чийто контрол върху последните парчета земя в Северозападна Сирия вече започва да изглежда все по-несигурен. Тя е стратегическа магистрала, която тръгва от Южна Сирия, в района на границата с Йордания, и продължава в северна посока чак до град Алепо, намиращ се близо до турската граница.

Четиристотин и петдесет километровата магистрала свързва четирите най-големи града на Сирия - Дамаск, Хомс, Хама и Алепо - пресичайки провинция Идлиб.

Преди войната М5 беше пътна артерия с важно стопанско значение, захранваща основно индустриалното сърце на Сирия Алепо. Според експертни оценки в пика на предвоенния търговски бум в Сирия всеки ден по нея са били транспортирани стоки за 25 милиона долара.

Магистралата беше пътят, по който се превозваха цялото жито и памук от сирийския Изток и Север към останалата част от страната.

Боевете близо до магистралата продължават, а голяма част от провинция Идлиб си остава в бунтовнически ръце. Но превземането u ще допринесе много за възстановяването на връзките между контролираните от правителството райони, след като те бяха прекъснати с години.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения