„Магистрала на знанието“ вкарва децата в клас

От следващата учебна година ще бъде задействан механизъм за съвместна работа на институциите, чрез който да се вкара и задържи всяко дете в образователната система, реши Министерски съвет.

“Държавата впряга целия си ресурс срещу неграмотността. Образованието е основен приоритет на това правителство. Заповедта ми или както искате го наричайте – това е най-важното нещо, това е магистралата от знанията. Само така с потенциала човешки, който имаме, можем да достигнем до по-голяма производителност на труда”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

Специални екипи ще идентифицират децата в риск, ще издирват тези, които не посещават училище и изясняват причините за това. В екипите ще участват представители на регионалните управления на образованието, на градини и училища, на общините и службите за социално подпомагане, както и местната полиция.

“Ще се влиза в махалата, за да се види какъв е проблемът - дали е липса на обувки или липса на желание да се посещава училище. Ще се работи и с родителите на отпадащите деца”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че механизмът ще заработи още при деца в предучилищна възраст и ако постигне добри резултати от идната учебна година може да бъде оформен законово. По думите му проблемът с неграмотността е проблем на цялата държава и обществото.

“Трябва да направим абсолютно всичко – като започнем от санкции, там, където законът ни го позволява и минем през мотивация и подкрепящи мерки, детето да бъде задържано в клас”, посочи още вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование