Магистратите от Апелативен съд-Пловдив са приключили 2294 дела през 2016 година

През 2016 година общият брой на постъпилите дела в Апелативен съд-Пловдив е 2282, като 733 от тях са били наказателни, а 1549 - граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата минала година са в общ размер 2592 броя. Този сбор е от постъпленията, заварените производства и върнатите от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия. За цялата 2016 г. съдиите от Апелативен съд - Пловдив са свършили общо 2294 дела, а 84 % (1921) - в срок до 3 месеца от образуването им. Тези и други данни бяха изнесени в отчетния доклад за 2016 г. на председателя на Апелативния съд Магдалина Иванова по време на Общо събрание на съдиите. "Апелативен съд-Пловдив е сред най-натоварените съдилища в страната.

През отчетния период съдът е работил с намален състав - има четири незаети съдийски щата, частично попълвани с командироване на съдии. При сравнение с общите данни за апелативните съдилища в страната Апелативен съд - Пловдив запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава", каза още в доклада си Магдалина Иванова.

Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 7,90, а по отношение на свършените дела е 6,99. Магдалина Иванова отбеляза, че е налице промяна във вътрешната структура по видове на делата, като през 2016 г., както и през 2015 г., общото постъпление на наказателни дела се увеличава и бележи значителен ръст - с 217 дела в повече в сравнение с всички видове граждански дела, при които постъплението е с 15 дела по-малко.

На общото събрание бе отчетена дейността и на шестте окръжни съдилища от съдебния район на Апелативен съд - Пловдив. Обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната. Действителната средно месечна натовареност по показателя дела за разглеждане в окръжните съдилища е, както следва: Окръжен съд-Пловдив - 13,09, Окръжен съд-Стара Загора - 11,65, Окръжен съд-Хасково - 11,29, Окръжен съд-Пазарджик - 10,44, Окръжен съд-Смолян - 8,61, и Окръжен съд-Кърджали - 5,20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони