Магични рисунки оживяват в Ахтопол

Артисти от цял свят пристигат у нас, за да изрисуват малкото морско градче и да накарат хората да повярват в силата на изкуството

Организаторите от „140 идеи“ не се отказват пред нищо, за да реализират фестивала

Уникален град с магични русинки. Такъв ще осъмне малкият Ахтопол в средата на следващия месец. От 12 до 18 юни там ще бъде арт столицата на Черноморието, където художници от цял свят ще завещаят изкуството си на местните хора.

Творците ще изрисуват стените на домовете им, а организаторите - творческият колектив на сдружение “140 идеи”, се надяват да превърнат града в уникална дестинация за културен туризъм.

Най-мащабният фестивал за съвременна градска стенопис в България е под надслов We All Write. Събитието се организира от екип млади художници. Във фестивала ще вземат участие изявени фасадни артисти от България, Испания, Великобритания, Аржентина и Сърбия, които ще променят завинаги облика на града. Художниците ще изрисуват 30 големи стени на частни и обществени сгради в Ахтопол и така ще го превърнат в неповторима галерия на открито. Целта е позабравеният, но романтичен Ахтопол да се превърне в целогодишна дестинация за арт туризъм.

“По една или друга причина градската среда в България не е особено поддържана, а на някои места - направо сива и депресираща. Но когато фасадите се превърнат в картини, възприятието за мястото се променя мигновено. Въздействието е поразително и определено прави хората по-щастливи и добри”, разказа пред “Труд” домакинът на събитието Марина Маринова. Споделя, че идеята за фестивала се ражда, след като момчетата от “140 идеи” изрисуват стената на нейната къща в малкия град миналото лято. Рибарят и мрежата му стават емблема на непознатото до този момент в града изкуство и карат местните да им се прииска и техните къщи да се превърнат в платна на художниците.

“Миналата година изрисувахме къщата на Марина в Ахтопол. Нарисувахме стар рибар, който хвърля мрежи от лодката си. Картината е висока 8 м и широка 6 м. В началото хората гледаха с недоверчиво любопитство към скелето и към нас, въоръжени с кофи боя, а сега всички ни питат кога ще изрисуваме и техните фасади”, спомня си талантливият художник Венци Йосифов, който по време на фестивала ще влезе и в ролята на организатор.

Последните три дни от We All Write - 16-18 юни, ще имат фестивален характер и ще бъдат белязани от множество музикални участия, интерактивни пърформанси и 3D mapping (триизмерна проекция върху сгради - б.а.).

Карта и интерактивно мобилно приложение ще водят посетителите на града през различните локации - стенописи и арт зона, зона за развлечения, музикална сцена и други. Събитието е отворено за всички, които искат да почерпят от фестивалната атмосфера на града и да станат свидетели на раждането на произведения на изкуството в мащаб, непознат за страната ни.

Събитието се осъществява с подкрепата на посолството на Кралство Испания в България и института “Сервантес”.

 

 

Организаторите Марина, Венци и Иво пред „Труд“: Хората виждат готовите стени и ахват

Творческият колектив на сдружение “140 идеи” има зад гърба си множество реализирани проекти, които привличат вниманието върху фасади от различни краища на България. Картините им са вдъхновяващи и магични и провокират към размисъл за дълбоката нужда да бъдем в хармония с природата. Художниците вярват, че изкуството не трябва да се ограничава от стените на галериите. То трябва да присъства в ежедневието ни и да бъде достъпно за всеки чрез градската среда.

- Защо правите фестивала - какво искате да покажете на хората и на света с него?

Иво: На първо място, просто правим това, което обичаме. Следваме призванието си и се опитваме да развиваме нашия стил изкуство. В България вече има немалко фасадни художници, но културата е някак си разпръсната. Знаем колко силно е въздействието на градското изкуството. Цветовете имат почти магическа сила да карат хората да се чувстват и живеят по-добре.

Марина: Всеки има право да живее в красива градска среда. На много места по света се инвестира целенасочено в подобни проекти, дори в Индонезия (в градчето Кампунг Пеланги), защото това повишава качеството на живот и туристическата привлекателност на мястото.

Венци: Градското изкуство има силата да сваля социалните бариери. То е там за всички и изпраща посланията си до хора от всички възрасти и социални групи.

- Колко дълъг път извървяхте дотук и срещнахте ли подкрепа, както и спънки, и какви?

Венци: Като първо издание на фестивала никак не е лесно. Още от самото начало срещнахме много силна подкрепа от местните в Ахтопол, които нямат търпение да видят крайния резултат. Техният ентусиазъм и позитивност ни зареждат страшно много. Хората се радват истински, че проект с такива мащаби се случва в града им, защото са интелигентни и имат потребност от културни събития. От друга страна, те виждат в него и възможност за раздвижване на региона и за привличане на туристи, което е добре за местния бизнес.

- Защо избрахте Ахтопол?

Марина: Ахтопол е един прекрасен малък град - има невероятно крайбрежие, романтика и много потенциал. Тридесет стени за мащаба на Ахтопол означава, че целият град ще се превърне в галерия. Представете си как се разхождате по залез, вдишвате соления морски въздух и навсякъде сте заобиколени от стени картини.

Иво: Хората навсякъде имат нужда от изкуство. То има силата да ни издига над стресираното и проблематично ежедневие и да изпълва живота ни, дори несъзнателно, с красота и смисъл.

- Ще има ли второ издание, ако всичко мине по план с първия фестивал?

Венци: Определено да. Тъкмо това е целта ни - да направим We All Write ежегоден и да го превърнем в едно от значимите събития за фасадно изкуство в Европа. Надяваме се с всяка следваща година да увеличаваме мащаба, броя на гостите, стените и допълнителната програма на фестивала. Това ще ни постави на европейската културна карта по отношение на градското изкуство, което навсякъде другаде е много разпространено.

Марина: Ще си отгледаме фестивала от семенце.

Иво: Не е изключено да направим подобно събитие и в други градове в България. Ще се радваме да донесем цвят във всеки край на страната.

- Как рисуването може да промени скептиците?

Марина: Факт е, че немалко хора имат негативни асоциации за графитите и този тип улично изкуство. Но картините говорят сами за себе си. Хората виждат завършените проекти и ахват. После са нетърпеливи да видят следващата стена.

- Колко боя ще трябва за мащабните проекти?

Марина: Към момента сметки показват около 4000 кв. м боя.

 

22-13Даниел Калудов, главен архитект на община Царево пред „Труд“:

Изкуството трябва да получи поле за изява

“Всичко свързано с изкуство и сътворено от човешката ръка трябва да получи поле за изява. Какво по-подходящо поле от град като Ахтопол, който съчетава история и романтични пейзажи.” Така главният архитект на община Царево Даниел Калудов коментира очаквания фестивал. “Мисля, че организаторите много правилно са избрали мястото, откъдето да стартират, защото определено на град Ахтопол ще му подхожда много да бъде украсен от професионалисти в областта на изкуството”, посочи още той пред “Труд”.

Категоричен е, че би подкрепил следващо издание и е прегърнал идеята на художниците без колебание. “Архитектурата е част от изобразителното изкуство и те вървят ръка за ръка, затова съм убеден, че ще се получи добре”, допълни арх. Калудов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства