"Магията на вятъра" събра в Сливен кукленици и творци на изкуствата от страната и чужбина

Актьори, режисьори, сценографи от куклени театри в Бургас, Ямбол, София и Сливен, от Турция, Унгария и Швеция се дадоха среща на Петия международен фестивал на изкуствата "Магията на вятъра", който започна на 17 април в Сливен. Това е единственият фестивал в България, организиран от куклен театър, който показва продукция не само на театралното, и на други видове изкуства, подчертаха организаторите от Държавния куклен театър в града-домакин.

14_450x600

Освен много спектакли за деца и възрастни, в програмата е предвидена изложба, организирана от Националната художествена академия и Националната художествена гимназия "Д.Добрович"-Сливен под надслов "Плакат и визуална комуникация". Гост на фестивала е поетесата, журналистката и преводачката Валентина Радинска, който ще се срещне с многобройните си почитатели в родния си град.

Пианистката Мартина Табакова и цигуларката Кремена Николова ще изнесат концерт. Във фестивала ще се представят и студентите по актьорско майсторство за куклен театър от НАТФИЗ "Кр.Сарафов". Част от събитията ще бъдат изнесени на открито, извън залата на сливенския куклен театър. "Тридневната програма е насочена и към децата, и към възрастните. Желанието ни е публиката да опознае изкуството, да общува с творците. Радваме се, че в нашия неголям - ветровит природно и духовно извисен по призвание - град, отново посрещаме изявени автори и творци от страната и чужбина", каза директорът на сливенския куклен театър Ефимия Павлова. Сред тях са и директорите на големи фестивали от чужбина.

Организатори на събитието са Държавният куклен театър, Министерството на културата и общината в Сливен. Патрон на фестивала е кметът на Сливен Стефан Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България