Маги Джанаварова: Не съм глезла

Участието в „Мюзик Айдъл“ беше най-щастливият период в живота ми, признава певицата

Магдалена (Маги) Джанаварова е талантлива млада певица, чиято звезда изгря в третия сезон на „Мюзик Айдъл“. Тогава тя победи на финала македонеца Боян Стойков като спечели 59,1% от зрителския вот. Маги е родена във Велико Търново, където учи в музикална паралелка в СОУ „Емилиян Станев“. Тогава нейна преподавателка е оперната певица Мария Касабова. После завършва Националната музикална академия, специалност поп и джаз пеене в класа на Алис Боварян. След телевизионното шоу певицата подписва договор с компанията „Вирджиния рекърдс“ и през 2009 г. излиза първият й самостоятелен албум - „Първа стъпка“. От 2012 г. е самопродуциращ се изпълнител. Има записан един дует с Миро и два – с рапъра 100 Кила.

- Маги, през юни стават точно 10 години, откакто спечелихте последния, третия „Мюзик Айдъл“. На колко години бяхте тогава?

- На 21, навърших ги през март 2009 г., докато течеше предаването.

- Откога пеете?

- От мъничка, някъде от петгодишна. Запомнях всякакви мелодии. Изглежда съм го наследила от майка ми. Тя е детска учителка, пее, свири на акордеон. Започна да ни записва мен и брат ми на касетофон. Много е талантлива, но е била прекалено срамежлива, за да започне да го показва и да продължи с пеенето. Харесали са изпълненията й на училищни тържества и са я поканили да учи в музикалното училище в София, но страхът, че ще е без мама толкова мъничка я е възпрял. Оттогава музиката й е голяма любов. Само че е прекалено притеснителна, което не би й помагало в нашата работа. Не че аз не бях срамежлива, но може би съм била една идея по-отворена. А и времената са били различни. Възпитанието, свободата, които имахме с брат ми, бяха такива, каквито родителите ми не са имали навремето.

- Имате ли приятели от шоуто или надделя конкуренцията?

- За мене то никога не е било конкуренция, понеже съм участвала в много национални конкурси – къде по-успешно, къде не. Затова нямах прекалено голямо самочувствие. Така съм възпитавана – да бъда здраво стъпила на земята, да не съм глезла. Гледам, че в днешно време точно обратно ги възпитават децата, но аз продължавам да съм си „тук и сега“, независимо какво ми се случва. За нас казваха, че сме най-сплотените участници в шоуто, а не конкуренти. До ден днешен поддържаме връзка с македонците, въпреки че не се виждаме много, всеки се разтича по своя път.

- Сега къде може да ви слуша човек?

- Имам участия в дискотеки, пиано барове, на частни партита, концерти. През лятото пея повече по морето. Където ме отвее вятърът, където ме поканят – там. Аз съм си мениджър, аз си уреждам участията и си правя програмата, макар че понякога това ме затормозява и ми се иска да съм повече артист, отколкото мениджър. Въпреки всичко, благодарна съм на живота си и на това, че мога да правя музика и да пътувам, да се срещам с много хора. Обожавам да пътувам и да шофирам, много ме разтоварва.

- Сама ли карате колата си?

- Понякога има и друг човек, който шофира.

- Понеже за вас има доста противоречива информация в интернет, кажете сега от първа ръка – женена, неженена, с деца, без деца...

- Не съм женена, не съм развеждана и нямам деца (смее се). Това е причината все още да съм като волна птичка и да пътувам много.

- Ако имахте дете, щяхте ли да останете на едно място?

- Мисля, че не. Разбира се, че ще отделя нужното време, защото съм от хората, които много държат на възпитанието, на дисциплината. В днешно време виждам и възрастни, и деца, които са, меко казано, невъзпитани и оставени на слободия. Аз не бих искала моите деца да са такива и е нещо, в което наистина ще вложа усилия. Надявам се и майка ми да помогне...

- Колко деца бихте искали да имате?

- Две – момче и момиче, може и две момичета.

- Има ли в момента човек до вас?

- Да, имам човек до мен. Но този път съм решила връзката ми да не е във фокуса на медиите. Ще ви кажа само, че няма нищо общо с моята професия.

 

Екатерина Йосифова: Не всяка био храна е “здравословна”

Най-голям враг на децата са лакомствата в лъскави опаковки, предупреждава експертът

Екатерина Йосифова е предприемач и маркетинг експерт, учредител и член на управителния съвет на фондация „За храната“. Завършила е образованието си в LMU Ludwig-Maximilian Universitat, Мюнхен, Германия и има MBA от Cotrugli Business School, Хърватска. Управител е на компания, производител на натурални и био храни, напитки и хранителни добавки. Майка е на три деца.

- Каква е основната цел на Фондация „За храната“?

- Мисията на фондацията е популяризиране и изграждане на обществено разбиране и подкрепа за пълноценно, природосъобразно, здравословно хранене на всички нива: деца и техните родители, баби и дядовци; учители. За целта ангажираме лекари, шеф-готвачи и други професионалисти с влияние върху общественото мнение по темата за храненето на децата.

- Кой според вас е основният проблем в храненето на децата?

- Самите ние сме родители, ангажирани ежедневно с храненето на децата си, и се изправяме пред същите предизвикателства, както всяко семейство при отглеждането им, в това число и при изграждането на добри хранителни навици. Именно затова във фондация “За храната” членуват лекари-диетолози, които ни помагат. В България съществуват добри нормативни рамки като Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, Наредба за здравословно хранене на учениците, Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните и т.н. Това са рамките за балансирано и пълноценно хранене, зададени на най-високо ниво в държавата. В тях ясно е посочено какви храни могат и е добре да консумират децата и какви не. Проблемът е, че преобладаващата част от родителите не ги познават, компаниите, обслужващи детските заведения, не винаги ги спазват, а редовен контрол от институциите почти няма или е само по сигнал. Най-голям враг на децата са храните в лъскави опаковки, които най-често са с високо съдържание на захар, сол, транс-мастни киселини, оцветители, консерванти.

- Как виждате разрешването на проблема?

- Важно е ние като родители ежедневно да им предлагаме алтернатива (напр. пресни плодове и зеленчуци, домашно приготвена храна), да им говорим за храненето и здравето и най-вече да им даваме личен пример. Учители, треньори, известни личности – всички те оказват огромно влияние върху децата извън семейната среда. Те са модел за подражание и силно се надявам, че си дават сметка за това. Ако любимият на детето футболист или музикален изпълнител рекламира газирани напитки или споделя в социалния си профил как се храни предимно с „junk“ храни, какво според вас е посланието за детето? И, разбира се, изключително силен фактор е социалната среда. Как се хранят приятелите, съучениците ти. Ще те нарочат ли за аутсайдер, защото си носиш кутия с храна от вкъщи или ще си „готин“, защото си купуваш понички от лавката. Моделите на поведение се възпитават и трябва да сме наясно, че всеки от нас носи отговорност за това.

- Можем ли да накараме едно дете да яде зеленчуци и да не близва шоколад и чипс?

- За много родители, които се опитват да ограничават този тип храни, всеки ден е истинска война: война на касовите зони в супермаркета, на площадката, в училищната лавка, война с шарени и весели телевизионни реклами, таргетиращи деца. Имаме си хубавата българска поговорка, че „насила хубост не става“ и затова „да накараме“ няма да работи. Родителите, бабите и дядовците имат нужда от информация и подкрепа, за да правят правилния избор за хранене на децата си, да знаят как да подходят и да убедят децата коя е добрата храна. Затова и ние от фондация „За храната“ заедно с експерти диетолози, психолози, педагози, шеф-готвачи и много други специалисти работим по разработването на дигитален ресурсен център по темата хранене, който безплатно да предоставя теоретична и практическа помощ на всички, които отглеждат или работят с деца. Има много работа в тази посока, но все пак виждаме позитивна тенденция и желание за промяна най-вече от страна на родителите. Искаме да подпомогнем и учителите с образователни материали, за да могат по-лесно да комуникират с децата по темата за тяхното здраве.

- Здравословно хранене означава ли, че трябва да се храним само с био продукти?

- Ние съзнателно избягваме термина “здравословно” и говорим за балансирано и пълноценно хранене. Това означава да бъдат включени всички хранителни групи. Така например една салата или един килограм боб не са по-скъпи от пакет бисквити, чипс или вафли. Важно е да знаем каква е хранителната стойност на различните продукти и да правим информиран и осъзнат избор. Погрешно е и виждането, че трябва да се храним само с храни с “био” етикет. Не всяка био храна е “здравословна” и това не ни гарантира пълноценно и балансирано хранене. Най-простичката рецепта е да залагаме на сезонни, традиционни за страната ни храни, които по възможност да са от локални производители. Така ще правим добро не само на себе си, но и ще стимулираме местното производство, ще подпомогнем икономически района, в който живеем.

 

И още в новия брой на вестник "Жълт Труд"...

Цеци Красимирова се омъжи в замък

Асен Блатечки удари 115 кила

Щерката на Маргарита Петкова вдигна сватба

Иво Аръков снима с Къванч Татлъту в Турция

Емилия – част от холивудска продукция

Силвия Кацарова е в отбора на пенсионерите

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97

Кейт Бекинсейл зарязана от младото си гадже

Всеки трети страда от чувствителни зъби

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 15 МАЙ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл