Магнити с лика на революционер за петокласниците в Асеновград

600 магнита с лика на революционера и общественик Атанас Свещаров бяха раздадени на всички петокласници в Община Асеновград по случай 1 ноември – Деня на народните будители. Инициативата е на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Община Асеновград. Роденият на 23 февруари 1847 година в село Горно Броди, което тогава е в Османската империя а днес се намира на територията на Гърция под името Ано Вронду, Атанас Свещаров е български революционер и общественик.

Той е Ботев четник, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Прекарал е последните години от живота си в днешен Асеновград и е починал тук през 1930 г. Постъпва в четата на Христо Ботев и от слизането й на българския бряг при Козлодуй, а след това Атанас Свещаров участва във всички сражения. След смъртта на Христо Ботев Атанас Свещаров, заедно с другаря си Тодор Стоянов от Неврокоп и други четници се отправят към Средна Стара планина. След предателство двамата заедно с още 40 четници са пленени, оковани и разкарвани по различни краища на България.

След обща амнистия са освободени в София. През 1913 година, след подписването на Букурещкия мирен договор, Свещаров заедно със съпругата си Магдалина и дъщерите Олга и Катерина заминава за Пловдив, а по-късно – за освободения Ксанти. През 1919 година Западна Тракия с Ксанти е окупирана от гръцката армия и Свещаров със семейството си се изселва в град Станимака (днешния Асеновград), където умира на 12 март 1930 година. Атанас Свещаров е носител на три ордена, два от които „За храброст“ – сребърен и бронзов. На името на Атанас Свещаров са кръстени много улици в различни градове на страната – Асеновград, София, Пловдив, Гоце Делчев и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони