Мадона Луиз Чиконе - Голяма Богородица

Само ден след Голяма Богородица неостаряващата кралицата на поп музиката навършва 60 години. Преди дни най-продаваната изпълнителка на всички времена отбеляза юбилея си като блесна на корицата на италианското издание “Вог”. И обеща забележително завръщане на сцената.

Обществото си мисли, че когато една жена достигне определена възраст, тя непременно трябва да започне да се държи и облича по определен начин. Е, аз не следвам правилата, никога не съм и няма да започна сега. Думите на Мадона от едно от последните й интервюта не биха подхождали повече на никой друг.

За всичките над 35 години на сцена Мадона не признава правила, а създава свои. Диктува тенденциите, не само в музиката и модата, а в цялата американска култура. И не мисли да спира. След дълго затишие подготвя нов 14-ти албум, който ще излезе до края на годината.

Животът и кариерата на Мадона приличат на филм на холивудски режисьор с твърде развинтено въображение.

Родена в Бей Сити, Мичиган, третото от осем деца в семейството, тя израства в строга католическа атмосфера. Майка й умира от рак, когато Мадона е на 5 г. и е отгледана от детегледачка, за която баща й се жени.

Като тийнейджърка бъдещата звезда пристига в Ню Йорк с голяма мечта и 37 долара в джоба, за да каже няколко години по-късно “няма да бъда щастлива, докато не стана толкова известна, колкото е Господ”.

Днес отдавна Мадона е идол за милиони фенове и е най-продаваната изпълнителка в музикалната история. А 37-те долара са набъбнали до милиони. Преди 5 години “материалното момиче” влезе дори в списъка на милиардерите.

През 1982 г. певицата подписва договор със “Сайър Рекърдс”, а първият й хит “Everybody” е въртян по много радиостанции, насочени към почитателите на ритъм енд блус музиката. Това довело до всеобщото мнение, че Мадона е тъмнокожа. Снимката й не се появява на обложката на сингъла, тъй като звукозаписната компания не иска да загуби тъмнокожата публика.

През следващите години MTV настойчиво изгражда образа на Мадона като игрива и секси комбинация от пънк и поп. Изрусената й коса с кестеняви корени, дантелените ръкавици и колан с надпис “Boy Toy” стават запазена марка за поп културата по това време.

В средата на 80-те популярността й е толкова голяма, че хиляди тийнейджърки подражават ревностно на своя идол.

Световното й турне Who's That Girl World Tour предизвиква първия от многото й последващи сблъсъци с Ватикана.

През следващите години провокациите на Мадона често излизат извън рамките на добрия тон.

Еротичната книга “Sex” включва голи фотоси на Мадона заедно с други известни личности. Разбунената публика е шокирана и от последвалия албум “Erotica”.

През 1995 г. пише в писмо до режисьора на “Евита”, че е родена за ролята на Ева Перон и я получава, а след това печели “Златен глобус” за най-добра актриса.

На 42 Мадона издава албума “Music”, в който изоставя религиозните и сексуални теми.

Малко по-късно “Отнесени от бурята” е заклеймен от критиката, същата е и съдбата на поредния албум – “American Life”, издаден през 2003 г. Наричан е “бездушен” и предизвиква скандал заради нападките към американския президент Джордж Буш.

Следват няколко световни турнета, които й носят голям успех. През 2009 г. Мадона пее за първи път в България на националния стадион “Васил Левски” пред почти 60 000 души.

През май 2012 г. започва турнето си MDNA Tour, което е второто най-успешно турне на певица в историята. Последният й албум излиза през 2015 г. и музиката остава на заден план.

В личния си живот Мадона е фурия, както и на сцената. Днес тя е майка на шест деца, четири от които осиновени.

Първият й брак с Шон Пен е постоянно разтрисан от скандали и влечението му към алкохола - затова трае само четири години – до 1989 г.

Певицата ражда първото си дете на 38 от любовника си Карлос Леон, който е треньор по фитнес. Две години по-късно се жени за Гай Ричи, с когото имат син, но през 2008 г. се развеждат. Следва 3-годишна връзка с доста по-млад от нея френски балетист. Кралицата на попа претърпява личностна промяна през годините и се превръща в благотворител, като дарява над 10 милиона долара в помощ на деца от Малави, изгубили семействата си заради СПИН.

Днес Мадона официално няма мъж до себе си и се посветила на децата си. Живее в Лисабон заради футболната кариера на сина й Дейвид. 60-тия си рожден ден днес кралицата на попа ще посрещне в Малави, където благодарение на нейната фондация бе открита детска болница.

 

Възпява любимите си места за секс

По всичко личи, че и на 60 г. Мадона не мисли да спира с провокациите. Тя издаде, че новият й албум, който се очаква да излезе до края на годината, ще бъде повлиян от португалската музика и в записите му ще участват изпълнители от страната, която тя избра за свой дом.

По думите й в албума, озаглавен “Risky places”, ще има и някои скандални парчета. В него ще бъдат възпети местата, на които звездата си фантазира да прави секс. Сред тях са игрище за голф, църква, мазето на баща є, гробище и спалнята на рапъра Кендрик Ламар.

 

За нея

Даде начало на революция

Последната истинска революция беше започната от Мадона преди повече от 25 години. Не мисля, че има някой, който й е по-голям фен и й се възхищава повече от мен – и на личността и на професионализма й.

Лейди Гагa

 

Бракът ни беше безкраен цирк

Дори не подозирах в какъв безкраен цирк ще се превърне бракът ни. Не познавате Мадона – за нея имиджът й пред обществото и феновете е всичко. Не знам защо изобщо се заблуждавах, че можем да живеем като нормална двойка. Всяка наша стъпка минаваше през агентите й – все едно бях женен за тях и бях в някакъв филм.

Бившият й съпруг Гай Ричи

 

Искам да съм „черната Мадона“

Мадона е моят идол и изпълнителят, който е оказал най-голямо влияние върху мен. Искам аз да бъда “черната Мадона”. Тя е голямо вдъхновение за мен, особено в началото на кариерата ми. Тя е фактор в целия развлекателен бизнес изобщо.

Риана

 

Тя загуби връзката с публиката

Изпълнението й загуби своята артистичост и тя загуби връзката си с публиката. Това е разочароващо. Колко истински турнета има тя от 1994 г. насам? Пет? Трудно е да ги гледам, защото знам за какво е способна.

Братът на Мадона Кристофър Чиконе

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети