Мадрид обяви, че полицията в Каталуния се извинила за неподчинението си

Според представител на официалното правителство на Испания, регионалната полиция на Каталония, която по-рано масово отказа да участва в акциите против референдума за независимост, е съжалила за действията си.

Силите за сигурност са изпратили общо писмо, адресирано до националното управление на полицията, в което се изразява желание, да бъдат включени в действията срещу референдума, съобщава El Pais. Според писмото, лидерът на областта Карлес Пучдемон е единствения виновник за случващото се в Каталония.

По-рано полицията се намеси да спре гласуването, като срещу каталонците бяха използвани гумени патрони, в резултат на което са ранени 38 души. Независимо от това, вота продължава в по-голямата част от района.

Регионалното правителство на Каталуния обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана. На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Испанското правителство поиска от каталонския лидер Карлес Пучдемон да прекрати референдума.

„Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс“, се казва в позицията на властите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа