Мадрид уволни Пучдемон и обяви провеждането на избори в Каталуния

Испанското правителство пое управлението над Каталуния, разпусна регионалния парламент и обяви дата за нови избори, след като депутатите в каталунския парламент гласуваха в полза на основаването на независима република, тласкайки най-тежката политическа криза в Испания от 40 години насам към нови и опасни нива, пише The Guardian.

Испанският премиер Мариано Рахой направи изявление в петък вечерта, в което обяви, че правителството е уволнило регионалния президент на Каталуния Карлес Пучдемон и е разпоредило провеждането на нови избори в областта на 21 декември.

Той заяви още, че каталунското правителство е отстранено от длъжност, заедно с началника на местната полиция. Освен това, международните „посолства“ на Каталуния ще бъдат затворени.

„Реших да проведем свободни, честни и законни избори, веднага щом е възможно, за да възстановим демократичния ред“, обясни Рахой и добави, че целта на мерките е да „възстановят самоуправлението, което е елиминирано от решенията на каталунското правителство“.

Десетки депутати от опозицията бойкотираха тайното гласуване, излизайки от парламента в Барселона, преди то да се състои и оставиха испански и каталонски знамена на празните си места в знак на протест.

Минути по-късно в Мадрид, испанският сенат предостави безпрецедентни правомощия на Рахой, позволяващи му да наложи пряко управление над Каталуния, съгласно член 155 от Конституцията. Въпросният член, който никога не е използван, позволява на Рахой да уволни Пучдемон и да поеме контрола върху управлението, полицията, финансите и обществените медии в Каталуния.

ЕС, Великобритания, Германия и САЩ заявиха, че няма да признаят каталунската независимост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа