Маестро Йордан Камджалов ще дирижира пред българска публика

След изключителния успех във Виена, Йордан Камджалов и GENESIS ORCHESTRA ще представят на 8 ноември пред българската публика премиера на „Празници и ритуали“ на Васил Казанджиев. В програмата ще звучат още Ференц Лист – концерт за пиано и струнен оркестър „Malédiction“, и Дмитрий Шостакович - Камерна симфония оп.110 а. Солист ще бъде пианистката Ивайла Кирова. Концертът е с дата 8 ноември 2018 в зала „България“ от 19 часа.

Традиционните Предконцертни диалози с маестрото ще бъдат на 4 ноември от 19,30 часа в Софийската градска художествена галерия. Този път в дискусията ще се включи и първият учител по дирижиране на Йордан Камджалов акад. Васил Казанджиев. На него се посвещават както концертът в София, така и предстоящата премиера в Мюнхен на Германия, където ще представят отново, както българската изпълнителска, така и българската композиторска школа.

Кои са участниците?

Йордан Камджалов

%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b2Младият маестро е учил дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” - София и в Музикална академия „Ханс Айслер”, Берлин. Специализирал в майсторски класове на диригенти от световна величина и има впечатляващи изяви на три континента. Лауреат е на редица международни конкурси за диригенти. През октомври 2017 г. Йордан Камджалов е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров в категория „Запис на концерти от 20/21 век“.

През 2011 е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг, а от 2018 година е Музикален директор и главен диригент на Хърватската Национална опера и филхармония в Риека –Европейска столица на културата 2020.

Определян като „истинско откритие” и „диригент с магическо въздействие“, Йордан Камджалов заема поста на главен диригент и артистичен директор на създадената от него Концептуалната Културна Платформа представена от Международния български Genesis Orchestra и съставите на Музикална лаборатория за Човека.

Ивайла Кирова

%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0Пианистката Ивайла Кирова е определяна от световната критика като брилянтен изпълнител с изключително динамичен стил и техническо майсторство. Тя е едно от ярките имена на съвременната музикална сцена.

Родена е в България, завършва с отличие Музикалната академия в София. Специализира при Герхард Опитц във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен, където от 1999 е доцент по пиано.

Пианист-виртуоз от най-висока класа, тя концертира и преподава на студенти от целия свят. Талантът й е оценен от много бележити музиканти, особено от знаменития Алексис Вайсенберг. Има издадени 4 компактдиска в Европа и Америка. Нейнията последен диск с българска музика е избран за „ Recording of the Year 2016“ от Musicweb International.

Инициатор е за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“. До сега Ивайла е осъществила близо 20 премиери в Германия на творби от български композитори.

GENESIS ORCHESTRA

genesis-orchestraЦентър на Концептуалната Културна Платформа на фондация „Йордан Камджалов“. Форматът обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света. Водени от своя професионализъм, опит и страст към изкуството, те се обединяват, за да дадат нови измерения и импулси за развитие на културното пространство.

Като водещи музиканти в престижни културни центрове по света, те са не само културни донори, но и забележителни посланици на България в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура