Маестро Федерер с нова титла и четвърто място в света

Роджър Федерер е новият шампион на турнира от серията "Мастърс" в Маями. На финала 35-годишният швейцарец надви големия си съперник Рафаел Надал с 6:3, 6:4. Това бе мач №37 между двамата велики тенисисти и Федерер записа четвърта поредна и общо 14-а победа срещу 30-годишния левичар от Испания. Рафа все пак продължава да има сериозно предимство в преките двубои с Роджър, като остава с 23 победи срещу носителя на рекордните 18 титли от "Големия шлем".

За Федерер това е трета титла в Маями и първа на този турнир от 2006 година, когато за последно швейцарецът бе на финал в в това състезание. Федерер грабна трофей №26 от категорията "Мастърс" и вече има общо 91 титли на сингъл в кариерата си. Повече титли от категорията "Мастърс" от Федерер имат само рекордьорът Новак Джокович (Сърбия) с 30 и Рафа Надал с 28. Швейцарецът за трети път успява да направи т. нар. "Съншайн Дабъл" (да триумфира в рамките на един сезон на "Мастърс"-ите в Индиън Уелс и Маями). Едва за втори път в кариерата си (първият е през 2006) Федерер успява да спечели в един сезон първите три най-големи турнира за годината - Откритото първенство на Австралия, Индиън Уелс и Маями.

Надал остава с 69 титли на сингъл в кариерата си, а трофеят в Маями продължава да мФедерер вече е №4 в световната ранглиста. 35-годишният швейцарец ще се придвжи с две места напред в класацията на ATP, когато тя бъде официално обновена в понеделник. След триумфа си в Маями, където на финала надигра с 6:3, 6:4 големия си съперник Рафаел Надал (Испания), Федерер събра 5305 точки и третото място също не изглежда далеч. В момента трети в света е сънародникът и приятел на Федерер - Стан Вавринка с 5785 точки.

Рафаел Надал също бележи скок с 2 позиция в ранглистата след поредния си силен турнир. 30-годишният левичар вече е №5 в света с 4735 точки.

Лидер продължава да е британецът Анди Мъри с 11 960 точки, следван от сърбина Новак Джокович със 7915. Двамата пропуснаха поради травми "Мастърс"-а в Маями. Първата ракета на България Григор Димитров е 12-и с 2880 точки.

В същото време, Федерер увеличи преднината си на върха в класацията ATP Race, в която се отчитат само спечелените от началото на годината точки. Швейцарецът вече има 4045 точки през 2017 година. Втори е Надал с 2235, а трети - Вавринка, който има в актива си 1500. Григор Димитров е четвърти с 1365 точки.у се изплъзва.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт