Мажоретки от КНДР плашат с маски

Феновете в Република Корея бързо загубиха симпатиите си към странната група мажоретки от Северна Корея, която подкрепя обединения хокеен тим за жени. Трупата представлява близо половината от делегацията на КНДР, в която спортистите са малка част. „Армията от красавици“, както са известни близо двадесетте момичета, първоначално бе приета с уважение от местните, въпреки че „военностроевата“ им хореография изглеждаше неуместно на трибуните. Но ден след първата им поява в Пьонгчанг момичетата разбуниха духовете, като си сложиха маски с лице на млад мъж, наподобяващо първия диктатор на страната Ким Ир Сен.

От северокорейска страна побързаха да опровергаят това тълкуване.

„Всички медийни публикации по тази тема са лъжливи интерпретации – обявиха от Пхенян. - В нашата страна е забранено да изобразяваме покойния ни лидер по такъв начин.“

Президентът на МОК Томас Бах обаче е много доволен от участието на КНДР в Пьонгчанг и отхвърли версията, изразена от американския вицепрезидент Майк Пенс, че Пхенян се опитвал да „отвлече“ игрите.

„Тук става въпрос само за спорт, за вратите, които той отваря и за мостовете, които изгражда – обяви Бах. - Не се месим в политиката. Ние не можем да донесем мир, но можем да допринесем за диалог.“

Говорителят на МОК Майк Адамс пък обяви, че след игрите Бах ще посети Северна Корея. Това било част от договорката за участие на страната на игрите. Датата все още не е известна, но вероятно програмата на германеца ще включва среща с диктатора Ким Чен Ун.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт