Мажоритарен вот искат ГЕРБ веднага

Патриотите категорични: „Против сме!“

В проекта се предлагаше и 0 лв. субсидия за партиите

Веднага след като 44-тото народно събрание започне работа, парламентарната група на ГЕРБ ще търси отново подкрепа за приемането на поправките в Изборния кодекс, които гарантират въвеждането на мажоритарния вот у нас. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил категоричен пред своите, че този път трябва да съберат необходимите гласове. „Мажоритарни избори пожелаха близо 2,5 млн. българи - ние трябва да защитим волята на хората“, категоричен бил Борисов.

От ГЕРБ специално припомниха, че приоритетното въвеждане на мажоритарната система след референдума на Слави Трифонов не е заради ултиматума на шоумена, че дава 2 седмици на новите депутати да приемат решенията от референдума, а е част от посланията на ГЕРБ в предизборната кампания. От най-голямата парламентарна група не уточниха как ще намерят необходимата подкрепа за промените. Но отново застъпиха тезата, че „ремонт на кодекса трябва да се прави не в „12 без 5“, а да има достатъчно време преди избори. Най-вероятните партньори на ГЕРБ - „Обединените патриоти“ са категорично „против“ въвеждането на мажоритарни избори. „И в момента хората могат да избират с преференция“, отсече вчера един от лидерите на „Обединените патриоти“ Валери Симеонов. Темата ще бъде поставена обаче на масата за преговорите за съставяне на кабинет, лаконично коментираха от партията на Бойко Борисов.

Въпросът за мажоритарния избор от референдума на Слави Трифонов изненадващо бе повдигнат още в нощта на обявяването на резултатите от Стефан Данаилов. Дясната ръка на лидера на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията им трябва да си преосмисли позицията за мажоритарния вот. „Трябва да подкрепим последния референдум“, отбеляза Стефан Данаилов.

От ДПС в 43-тия парламент бяха против въвеждането на мажоритарния вот. Петата партия в 44-тото народно събрание - „Воля“ би трябвало да подкрепи промените на ГЕРБ в Изборния кодекс, тъй като лидерът й Веселин Марешки беше „за“ мажоритарната система по време на предизборната кампания.

Законопроектът на ГЕРБ за Изборния кодекс от миналия парламент предвиждаше разделяне на страната на 240 едномандатни изборни района. И изцяло премахване и на държавната субсидия за партиите, тъй като намаляването й бе подкрепено от 80% от гласувалите на референдума, иницииран от Слави Трифонов. От ГЕРБ се аргументираха, че цялостното премахване на партийните субсидии „ще доведе до намаляване на разходната част на бюджета“ и ще освободи финансов ресурс към други пера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика