Майката на Динко вкъщи, той - в родилното

Малкият татко ще носи наказателна отговорност

13-годишната Златка, която роди бебето Динко, бе изписана вчера от областната болница в Сливен. Синът й Динко обаче остана в неонатологията за наблюдение. Макар и без детето, Златка ще бъде приета в дома на свекъра си в ромския кв. “Надежда”. Семейството му има скромна къща на ул. “Кара Кольо” в най-бедната част на 15-хилядното гето. Съседи разказаха, че точно в този район момичетата се омъжвали най-малки.

Тяхната гордост е 27-годишната Магдалена, майка на две деца, която е студентка втори курс по акушерство и ще бъде първата с тази специалност в квартала.

Дядото и бабата на Динко работят, заделили са една от двете си стаи за бебето и неговите родители - сина им Ангел и Златка. Вчера се чу, че ще трябва да се простят с надеждите за подаръци от общината, защото за бебе на годината ще бъде обявено не тяхното внуче, а друго ромче - Панайот, което се появило на бял свят в 0,37 ч на 1 януари в частната болница “Хаджи Димитър”. Майка му е на 21 г. от новозагорското с. Любенец.

Районната прокуратура в Сливен нито веднъж не е направила отказ да образува наказателно производство за престъпления, свързани с незаконно съжителство с невръстни момичета, с мотив “такива са традициите в ромската общност”. Това обявиха от обвинението в Сливен, опровергавайки твърдения на социални служители. За 3 г. от агенцията за закрила на детето подали 302 сигнала за подобни престъпления. По 115 от тях са внесени обвинителни актове и са произнесени осъдителни присъди, включително “лишаване от свобода”. Осъдените са мъже, извършили “ съвокупление с малолетна или съжителство с непълнолетна”. Има и осъдени родители, улеснили съжителството. В 129 от случаите наистина е бил направен отказ за образуване на дело, но поради липса на престъпление - когато момичето е имало навършени 14 г. при първия си сексуален акт и 16 г., преди да заживее с мъж. Прекратени са 54 от делата, тъй като е последвал граждански брак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България