Майка на 6 деца преби социален работник заради социална помощ

Вълна от недоволство се надигна сред социалните работници в Бургас, след като тяхна колега беше бита по време на работа, съобщава БТВ. Служителката беше нападната на работното си място от жена, на която казала, че не може да получи социална помощ.

Битата социална работничка има изместване на челюстта и синини по тялото. "Влетя в стаята, където ме грабна за косата и започна да ме дърпа, да ме скубе.", спомня си тя. Причината за нападението са 250 лева, взети като социална помощ, които агресивната ромка трябвало да върне.

Не става дума за лично отношение към майката, процедурата е такава: "След като детето е направило три последователни отсъствия семейната помощ се прекратява за срок от една година, а получената еднократна помощ трябва да я върне".

Жената, която напада социалната работничка, е 25-годишната Иванка Филипова, майка на 6 деца. След нападението е задържана е за 24 часа в полицията и освободена.

Разговорът с майка й започва агресивно. "И аз ще събера подписи срещу нея, защото и на мен така направи, не ми взе молбата и аз съм лишена, сега работя частно.", заканва се Стоянка Филипова.

Последното новородено е дадено в дом за отглеждане, нито едно от другите 5 деца не посещава училище. "Тя знае много хубаво, че Иванка не е женена и си изгледа децата така, с какво право доход иска?! От мене е по-учена, по-образована, доход иска!", възмущава се бабата.

Ромското семейство все пак е готово да обяви примирие: "Ванчето й се извинява, за туй дето двете жени се сбиха и туй няма да се повтори, няма да се повтори и ще се забрави, да се върне тя на работа и Ванчето да си гледа децата."

В същото време социалните работници в Бургас се вдигат на протест в защита на колегата си. Твърдят, че това не е изолиран инцидент. Разказват за чупене на стъкла, за причакване с брадви и непрестанни вербални заплахи.

"Задължително трябва да работим на гише, да бъдем обезопасени, да разполагаме с паник бутон и евентуално, тъй като нашата работа е свързана пряко с ходене на терен, евентуално да ни се осигури полицейска закрила.", предлага Таня Симеонова.

При всеки инцидент виновен излиза социалният работник. Причината е, че не е намерил правилния подход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България