Майки протестираха с черни балони пред НС

С черни балони излязоха вчера на протест пред парламента родители на увредени деца. Майки оставиха пред Народното събрание играчки, с които рожбите им никога няма да могат да играят като здравите си връстници. Преди да направят шествие от НС до социалното министерство, те стояха повече от два часа в градинката до парламента притихнали, напрегнати и с лица опънати от болка. Доближаването на депутати от различни цветове ги изнервяше и отприщваше агресия.

„Заповядайте, почерпете си, синът ми е жив, днес става на 26 години“, приближи се с кутия бонбони съкрушена жена към социалния министър Зорница Русинова.

Друга майка бутна в ръцете на Русинова малко пакетче с думите:„Подарявам ви тази касапска престилка, с която ни карате да гледаме децата си." След това обясни, че въпросната престилка заедно с медицинско сабо се давали от експертите по социални грижи като "работно облекло" на личните асистенти. През сълзи друга жена обясни, че срещу 230 лв., които получава като личен асистент на детето си, всеки ден трябва да попълва дневник какво е правила по часове с рожбата си. В противен случай социалните не давали парите.

Майка избута инвалидната количка с детето си пред социалния министър и попита: „Искате ли вие да го гледате със 170 лева?“

Русинова не отговори на нито една от майките. Реагира чак след като една от тях обясни, че гледа увредени близнаци, че мъжът й пътува по цял свят с камион, за да осигури нормален живот на децата си, а самата тя не може да започне работа, защото социалното министерство няма пари за лични асистенти. Майката се разплака, а Русинова се опита да тръгне. Спряха я викове на майки, който проклинаха: „Ще горите в ада“.

Протестиращите предупредиха социалния министър Зорница Русинова, че ще започнат гладни стачки, ако до месец не започнат реални промени за подобряване живота на децата и с увреждания. Майките бяха категорични, че европейските програми „Асистент за независим живот” не решават проблемите им. Те обясниха, че по тези програми назначават родителите за лични асистенти и така ги лишават от възможността да работят. „Настояваме за Закон за личната помощ, който да е обвързан с минималната работна заплата, а ние се борим да са поне две минимални работни заплати”, обясниха недоволните майки.

Преди протеста в парламента избухна скандал, а от БСП напуснаха пленарната зала, тъй като от ГЕРБ отхвърлиха техни законопроекти за подпомагане на децата с увреждания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България