„Майкрософт“ спряла руски кибератаки срещу политически организации в САЩ

Руски опити за кибератаки срещу консервативни организации в САЩ бяха осуетен от „Майкрософт“.

От софтуерната компания обявиха, че руски хакери се опитали да откраднат данни от политически организации, сред които са мозъчните тръстове Международен републикански институт и Институтът „Хъдсън“, предаде БНР. Те обаче били осуетени, когато нейни специалисти по информационна сигурност поели контрола върху шест домейна в интернет, които наподобявали техните сайтове.

Според „Майкрософт“, хакерската група „Фенси беър“ (Fancy Bear) стои зад атаките.

„Тревожим се, че тези и други опити представляват заплаха за сигурността на широк списък от групи, свързани с двете американски партии в навечерието на изборите през 2018 г.“, посочва компанията в своя блог, където описа свършеното.

Осуетените атаки, вероятно са началото на целенасочена „фишинг“ кампания, посочва „Майкрософт“. При нея хората се подлъгват да посещават наподобените домейни, което позволява на хакерите да видят и откраднат пароли, използвани от тях.

Освен двата мозъчни тръста, другите домейни, които се планирало да бъдат използвани за хакване, били свързани с няколко служители и служби на Сената на САЩ. А един се опитал да наподоби онлайн услугите на „Офис 365“ на „Майкрософт“.

„Ню Йорк таймс“ предполага, че двата тинк-танка са взети на мушка, тъй като са бивши привърженици на президента Доналд Тръмп, на сега са негови противници, които настояват за налагане на още санкции срещу Русия.

Президентът на „Майкрософт“ Брад Смит посочва в блога, че компанията поела контрола на подвеждащи домейни 12 пъти за две години, като затворила 84 сайта, свързани с „Фенси беър“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка