Майкъл Кийтън: Животът е скучен, ако си мислиш, че знаеш всичко

Големият актьор се изправя срещу терора в новия си филм

American Assassin е екшън за мислещи хора - голям, високобюджетен и високопрофилен международен филм с много локации по света

Толкова много неравенство има по света, направо е изумително

В момента се опитвам да правя това, което винаги съм правил, но може би с малко повече полиране и рафиниране на избора. Натрупах и опит с възрастта

Майкъл Кийтън е един от най-разпознаваемите и талантливи американски актьори за последните три десетилетия. Той става суперзвезда в края на 80-те и началото на 90-те с ролята си на Батман в два филма за черния прилеп, режисирани от Тим Бъртън. После прави редица страхотни по-малки роли в класни филми като „Джаки Браун“ и се позиционира сред предпочитаните характерни актьори в Холивуд. През новия век кариерата му сякаш потъва в небитието, но преди няколко години той се върна с гръм и трясък с главна роля в шедьовъра „Бърдмен“. Оттогава Кийтън отново е сред най-търсените изпълнители. Новата му роля е в екшън трилъра American Assassin.

- Мистър Кийтън, какво ви привлече към ролята в American Assassin?

- Не бях се снимал в нещо подобно преди. Някои елементи от сценария ми бяха познати, но като цяло приех проекта като ново и вълнуващо артистично предизвикателство. В кариерата си на актьор винаги се стремя да правя неща, които не съм правил преди. Това е голям, високобюджетен и високопрофилен международен филм с много локации по света. Звучеше ми като прекрасно преживяване. И беше точно това, което търсех на този етап, пасна на работния ми график. Просто нещата се подредиха отлично.

- Как бяха снимките в Рим?

- Купон! Разбира се, чисто физически и като придвижване си беше предизвикателство особено за кадрите в един от по-отдалечените квартали. Трафикът е ужасяващ, най-вече сутрин. Напомня на източен Лос Анджелис, където е ад. Направо се замислих какъв късметлия съм, че си изкарвам прехраната по този начин, а не трябва всяка сутрин да преживявам този ад на задръстванията.

- Как успяхте да избегнете капаните на класическите клишета в подобен род филми?

- Вижте, нека сме честни – това е просто една приятна екшън история. Мисля, че е екшън за мислещи хора, което е хубаво. Също така разглежда един доста сериозен проблем като тероризма. Не бях в настроение да правя нещо, което е пълно клише, черно-бяло и едноизмерно. Истината е, че темата е много по-сложна и объркана, отколкото много хора си мислят и представят. Нямах намерение да посочвам с пръст лошите хора, които правят лоши неща на добрите. Искахме да подходим по-интелигентно към въпроса, да представим интригуващ ракурс към проблематиката и да създадем смислен и интересен за публиката продукт. За нас беше важно да внесем нюанс в цялата история и истерия с международния тероризъм.

- Филмът е базиран на поредица от книги, което означава, че на хоризонта може да се появи продължение. Бихте ли участвал?

- Да, мисля, че за момента това ме устройва, но всичко зависи от работния график.

- Вярвате ли, че филим като American Assassin или новия „Спайдърмен“, където също участвате, са в състояние да помогнат на публиката да се ориентира сред страховете от тероризма?

-Филми като „Спайдърмен“ се възползват от умния подход да покажат една реалност по възможно най-развлекателния за широката публика начин. Повечето обикновени трудещи се хора постоянно се питат да ли всичко това, цялата система, е справедлива. Те търсят своя собствен интерес, но не бих казал, че го правят в някакъв режим на алчност и примитивен егоизъм. Толкова много неравенство има по света, направо е изумително. В „Спайдърмен“ ми хареса, че успяхме да адресираме тези теми, но по възможно най-лекия и забавен за зрителите начин.

- В едно интервю говорихте за ранните си дни на актьор, когато сте се допитвали до майсторите, с които сте имали възможност да рабтите като Джак Никълсън в „Батман“. Как бихте описали своето артистично израстване? Когато се почуствахте завършен актьор и има ли още какво да научите в занаята?

- Мисля, че човек учи винаги и от всеки. Ако нещо е смислено, мога да го науча от 10-годишни хлапета или от хора на по 99-102 години. Животът е невероятно скучен, ако си мислиш, че знаеш всичко. Аз знам, че съществуването може да предложи постоянни изненади, ако си с отворено съзнание. Винаги има какво да се научми. Но трябва да се инвестира енергия в любопитството. Аз лично не знам как да не бъда любопитен. Прокълнат съм да бъда любопитен.

- Последните години записахте участия в толкова много успешни филми. Какво е чувството?

- Чувството е страхотно. Но аз никога не знам какво ще дойде зад ъгъла. Честно казано, просто се възползвам от възможностите. Но трябва да си готов да го сториш в мига, в който пред теб се материализира шансът да участваш в нещо качествено. Всеки актьор може да навлезе във фаза, в която получава просто приемливи роли и тази фаза може да продължи с години. В момента просто гледам да не влизам в този капан и да превя приемливи филми, които са ОК, нищо повече. Но рискът винаги е реален. Може да си убеден, че един филм ще се получи, но в крайна сметка преценката ти да е погрешна. Опитвам се да правя това, което винаги съм правил, но може би с малко повече полиране и рафиниране на избора. Прилагам по-силна селективност. Може би натрупах и опит с възрастта. Бих казал, че съм си същия човек, който се опитва да работи и да прави смислени неща, но сега предполагам, че имам в себе си повече ентусиазъм. На един етап бях отегчен и почти се бях отказал. Отчасти това бе мой избор, но отчасти бе и реакцията на хората, които просто не ме искаха и не бяха заинтересувани аз да бъда в техните филми. Много е важно да ти се открие възможност в този бизнес и да се възползваш от нея.

- Вие сте на 65 години и изглеждате в отлична физическа форма, особено в American Assassin. Тренирахте ли много преди снимките?

- Подобни роли са много добър стимул да се опиташ отново да влезеш във форма. Нямах и избор защото екшън продукциите не те питат дали искаш или можеш да тичаш и скачаш и да издържаш на строг, физически натоварен график. Просто трябва да го направиш. Аз при всички случаи полагам известно количество усилия да бъда в относително прилична форма целогодишно. Не съм маниак, но се храня добре и се старя да бъда активен. Катеря планини, постоянно пътувам и прекарвам много време на открито, тичам, вдигам тежести. Повярвайте ми, ако можеш да мина без тези усилия, щях, ама няма как.

- В American Assassin се разглежда и винаги актуалната тема за мъченията по време на разпит и допустимите граници на подобно прилагане на насилие. Колко време ще трябва да ви измъчват, за да се пречупите?

- О, аз няма да издържа много. За две секунди мъчение и ще пропея. Всичко ще си кажа...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта