Майк Помпейо - Отличникът

Майк Помпейо/ Снимка: Архив

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп номинира за бъдещ шеф на Централното разузнавателно управление конгресмена републиканец Майк Помпейо, върху когото се сипят хвалби, че завършил с отличие престижната военна академия „Уест Пойнт“, а след това и право в Харвард.

Новак в политиката, Доналд Тръмп се обгражда в новата си администрация с личности, които споделят основните му възгледи за това каква е новата роля на Съединените щати на глобалната световна сцена. И вероятно ще им делегира огромни права, докато той ще бъде зает да осъществява мантрата си за нови и нови работни места за американците.

Един от новите му съмишленици в бъдещия екип е конгресменът Майк Помпейо, който мина безпроблемно изслушване в Сената и предстои да бъде назначен за директор на ЦРУ - мощна машина за тайни операции с многомилиарден бюджет, надвишаващ тези на останалите спецслужби.

Майкъл Ричард Помпейо е роден на 30 декември 1963 г. в Ориндж, щата Калифорния, в семейството на Дороти и Уейн Помпейо. През 1982 г. завършва трети по успех във випуска си от 285 деца в местната гимназия “Лос Амигос”, където се доказва и като отличен баскетболист. Получава награда за познанията си по математика от Банк ъф Америка, както и стипендия от националната фондация “Елкс”.

Същата година прекрачва прага на военната академия “Уест Пойнт” заедно с още 1418 новобранци. При завършването си през 1986 г. “оцелелите” кадети са едва 973, а овациите са за първенеца на випуска - Майк Помпейо. Отличен е с две награди за успех, включително за най-добро постижение в инженерното управление - неговата специалност в учебното заведение. Веднага след това младият Помпейо заминава на 16-седмично обучение в танкова бригада във Форт Нокс, Кентъки, след което е зачислен в Западна Германия.

След падането на Берлинската стена участва във Войната в залива през 1991 г., след което се демобилизира с чин капитан. Завършва право в Харвард, където е и редактор на влиятелното студентско издание “Харвард лоу ривю”. В Уичита, Канзас, създава компанията “Тауер аероспейс”, в която по-късно продава дела си, за да стане президент на фирма за оборудване за добив на петрол. Междувременно се жени за съпругата си Сюзан, с която имат син - Ник (26 г.).

През 2010 г. Помпейо бие убедително конкурента демократ Радж Гойл в изборите за Камарата на представителите, на която Помпейо е член и до днес. Там той е изключително активен с подготвени 48 проектозакона за 6 години. Член е на Комисията по разузнаване, която изслушва държавния секретар Хилъри Клинтън за инцидента в Бенгази със смъртта на US посланика в Либия Крис Стивънс през 2012 г. И прави всичко възможно да я прекърши и да я накара да признае грешки и подценяване на терористичната заплаха.

Именно този епизод до голяма степен го издигнал в очите на Тръмп, въпреки че първоначално Помпейо подкрепя на първичните избори за президент сенатора Марко Рубио. И Тръмп, и Помпейо са критични към ядрената сделка с Иран, в който бъдещият шеф на ЦРУ вижда най-големия спонсор на терор в Близкия изток.

Майк Помпейо е и защитник на практиките за изтезания на предполагаеми екстремисти, включващи т.нар. симулирано давене. “Тези мъже и жени не са мъчители, а патриоти”, заяви той след разкритията за ужасяващите практики в доклад на Сената през 2014 г. Също както и Тръмп, е отправял остри критики към мюсюлманите. След атаката на Бостънския маратон Помпейо назовава мюсюлманските лидери в САЩ непреки съучастници в атентата, тъй като не положили усилия да го предотвратят.

За разлика от новоизбрания лидер обаче Помпейо е критичен към Русия, която според него агресивно се самоутвърждава, както и към руското “нахлуване” в Украйна. “Русия заплашва Европа, при което не прави нищо за унищожаването на “Ислямска държава”, заяви той на изслушването си за новия пост в Сената миналата седмица. А по повод обвиненията към Москва за хакерски атаки срещу САЩ, които Тръмп омаловажава, Помпейо подчерта, че това са “агресивни действия, зад които стои Кремъл”.

„Всеки има право на мнение“

“Всеки номиниран от мен член на администрацията има право на собствено мнение”, заяви Доналд Тръмп по повод изказваните различни позиции по ключови въпроси от новоизбрания президент и неговите бъдещи най-високопоставени служители. “Искам те да бъдат себе си и да изказват собствените си мисли, а не моите!”, допълва магнатът.

Обяснението на Тръмп се наложи, тъй като ключовите бъдещи ръководители на Пентагона, Държавния департамент и ЦРУ за разлика от него виждат в Русия основна заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

ЗА НЕГО

Ще бъде брилянтен шеф на ЦРУ

Горд съм да номинирам конгресмен Майк Помпейо за директор на Централното разузнавателно управление. Той служи на нашата страна с достойнство и прекарва живота си в борба за сигурността на нашите граждани. Майк се дипломира първи в своя випуск в “Уест Пойнт” и е завършил право в Харвард, където е бил редактор на местното списание. Той ще бъде брилянтен и непримирим лидер на нашата разузнавателна общност в осигуряване на сигурност на американците и нашите съюзници.

Доналд Тръмп, новоизбран президент на САЩ

Ще свърши добра работа

Опитът на Майк Помпейо като офицер в армията и конгресмен, както и знанията и лидерските му умения по въпроси на националната сигурност го правят силен избор да оглави ЦРУ в критичен момент от историята на нашата нация. Светът е все по-опасно място, в което Русия и Китай се опитват да подкопаят нашите съюзници. Уверен съм, че Майк ще свърши добра работа.

Марко Рубио,

сенатор републиканец

Фен е на изтезанията

Решението на новоизбрания президент да назначи за шеф на ЦРУ Майк Помпейо, открит фен на практиките за измъчване, ползвани във “войната срещу терора”, показва, че Доналд Тръмп е бил сериозен, когато каза, че би подкрепил изтезания като изкуствено давене и дори още по-ужасяващи. По-рано имаше някаква надежда, че той просто спекулира със страховете на мнозина американци, чиито мозъци са промити от медии, политици и самото ЦРУ.

Рей Макгавърн, бивш дългогодишен анализатор на ЦРУ

Да признае мъченията за незаконни

Майк Помпейо не става за този пост, ако не признае мъченията за незаконни и не се ангажира със стриктно спазване на закона. Защото като конгресмен Помпейо отхвърли доклада на Сената за мъченията на ЦРУ и не обърна внимание на доказателствата, че управлението активно е възпрепятствало усилията на разследването. И не трябва да приема никакви незаконни заповеди от Тръмп.

Алберто Мора, бивш

главен юрист на ВМС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети