Майк Помпейо: САЩ искат Северна Корея да им бъде "близък партньор", а не враг

САЩ искат Северна Корея да им бъде "близък партньор", а не враг, каза американският държавен секретар Майк Помпейо и отбеляза, че Америка често е успявала да изгради добри приятелски отношения с бившите си противници, предаде Асошиейтед прес.

Помпейо заяви, че е говорил със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за тази си надежда по време на посещението си в Пхенян по-рано през седмицата, при което уточни последните подробности по планираната за 12 юни среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп и постигна освобождаването на трима американци, лишени от свобода в Северна Корея.

Помпейо каза, че е водил "топли", "конструктивни" и "добри" разговори с Ким и е дал да се разбере, че ако Северна Корея се откаже завинаги от ядрените си оръжия и го направи така, че това да подлежи на проверки, САЩ са готови да й помогнат да укрепи икономиката си и да повиши жизнените си стандарти до нивото на тези в Южна Корея.

"Проведохме добри разговори за историите на нашите две държави, за предизвикателствата, които сме имали помежду си", заяви Помпейо на пресконференция с южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа, която бе на посещение във Вашингтон.

"Разговаряхме за факта, че Америка често в историята е имала противници, с които сега сме близки партньори, и за нашата надежда, че можем да постигнем същото по отношение на Северна Корея", каза той.

Помпейо не уточни за които други противници става дума, но и той, и други американски политици често са отбелязвали, че САЩ са изиграли голяма роля за възстановяването на Япония и европейските страни от Оста след Втората световна война. С американска помощ тези държави се възстановиха от разрушенията на конфликта.

"Ако Северна Корея предприеме смели действия за бърза денуклеаризация, САЩ са готови да работят с нея за постигане на просперитет, сравним с този на нашите южнокорейски приятели", каза Помпейо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка