Майк Помпео обвини Иран за атаките над петролни рафинерии в Саудитска Арабия

Снимка: Архив

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран за атаките над двете водещи петролни рафинерии в Саудитска Арабия , които намалиха наполовина производството на петрол в страната, предава Reuters.

По-рано подкрепяните от Техеран йеменски хутски бунтовници поеха отговорност за атаката, но според Помпео няма никакви доказателства, че нападението е дошло от Йемен.

„Техеран е зад почти сто атаки в Саудитска Арабия докато Рухани и Зариф се преструват, че правят дипломация“, заяви Помпео в „Туитър“, отнасяйки проблема до президента и външният министър на Иран Хасан Роухани и Джавад Зариф.

„Насред призивите за деескалация, Иран извърши безпрецедентна атака върху енергийните запаси на света“, добави държавният секретар. От неговата служба отказаха да предоставят доказателства за твърденията му.

„Призоваваме всички нации публично и безапелационно да осъдят атаките на Иран“, добави Помпео, като предупреди, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще работи със своите съюзници, за да се подсигури, че Иран ще „бъде държан отговорен за агресията си“.

По-рано атаки с безпилотни самолети предизвикаха пожари в две от най-големите рафинерии за обработка на суров петрол в Саудитска Арабия, отговорни за около половината от производството на нефт на страната. Бунтовническото движение на хутите от Йемен, подкрепяно от Иран пое отговорност за атаките и призова Риад да се изтегли от страната. Саудитска Арабия, заедно с Обединените Арабски Емирства водят кампания срещу групировката в Йемен, част от гражданската война в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка