Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският държавен секретар Майк Помпео каза днес, че очаква напредък до края на този месец в ядрените преговори със Северна Корея, предаде Ройтерс.

Той говори пред участниците в Световния икономически форум в Давос във видеообръщение по сателитна връзка заради продължаващото затваряне на редица служби на федералното правителство на САЩ. Това възпрепятства изпращането на високопоставена американска делегация на форума в Швейцария.

Засягайки руско-американските отношения, Помпео посочи, че двете страни не са обречени да бъдат противници и да си съперничат, както беше в годините на студената война. "Можем да постигнем повече. . . Нашите две страни притежават най-големите ядрени арсенали в света. В този смисъл Русия е мощна държава и ние разбираме това", каза той. Според него решенията за бъдещето на двустранните отношения трябва да бъдат взети от Москва, а не от Вашингтон.

"Ние очакваме Русия да започне да променя своето поведение" и външнополитическия си курс за нормализация на отношенията със САЩ, подчерта държавният секретар. "Ако те направят това, уверен съм, че нашите страни могат да процъфтяват и да се развиват рамо до рамо", добави той.

Помпео изрази оптимизъм и за "добър изход" от предстоящите търговски преговори между САЩ и Китай във Вашингтон. Според него посоката на отношенията между САЩ и Китай ще бъде определена от принципите, които Америка защитава. Той отбеляза, че тези принципи включват "свободно и открито корабоплаване" и "честни и реципрочни търговски отношения, при които всяка страна има възможността да се конкурира на честна, прозрачна и открита основа".

Ако Пекин възприеме такава политика, "уверен съм, че нашите две страни могат да вървят напред и да просперират заедно", подчерта Помпео.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия