Майк Помпео призова за „прозрачно разследване“ на съдбата на журналиста Джамал Хашоги

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео натисна лидерите на Саудитска Арабия да ускорят „прозрачното“ разследване за съдбата на изчезналия журналист Джамал Хашоги, независимо, че представители на турските власти бяха допуснати да огледат предполагаемото място на изчезване на критика на саудитските власти – генералното консулство на страната в Истанбул, пише американското издание The Washington Post.

Помпео бе изпратен от президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд да разговаря с крал Салман, външния министър Адел ал Джубейр и фактическия лидер на страната принц Мохамед бин Салман, отбелязва вестникът.

„Секретар Помпео предаде посланието, че е изключително важно да се проведе бързо, прозрачно и задълбочено разследване“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт. Тя добави, че външният министър се е обадил на Тръмп и съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, за да ги информира за резултатите от срещата.

„Независимо, че САЩ имат да обсъждат със саудитското ръководство редица двустранни и регионални въпроси, след като разбрахме какво се е случило с Джамал Хашоги, това бе основната цел на това пътуване и тази тема от най-голям интерес за президента“, обясни Науърт. „Секретарят ясно показа това по време на днешните срещи“.

The Washington Post отбелязва, че Помпео никога не е изговарял името на Хашоги, който е американски гражданин, публично“.

„Ние сме твърди и стари съюзници“, каза престолонаследникът Мохамед на държавния секретар пред репортерите. „Ние се сблъскваме с предизвикателствата заедно – в миналото, днес и утре“. Помпео е отговорил ентусиазирано, както отбелязва WPost: „Абсолютно“.

Помощниците на Помпео не са пожелали да коментират излязлата в медиите информация, че саудитското ръководство е готово да промени позицията си и да признае причастността си към предполагаемото убийство на Хашоги. До момента от Рияд настояват, че журналистът е напуснал консулството с документа, който е искал, в ръка и те нямат идея какво се е случило след това с него.

След претърсването на саудитското консулство в Истанбул от турските власти също няма конкретни доказателства, че критикът на саудитското кралство семейство е завършил жизнения си път именно там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка