Маймуните в столичния зоопарк с нов дом за 1,4 млн. лв.

Заграждението е 10 пъти по-голямо от старото и ще е готово до края на годината

С 28 000 са се увеличили посетителите на зоологическата градина за година

До края на годината маймуните в столичния зоопарк ще имат нов дом за над 1,4 млн. лв. „Тази година се прави разширение и изграждане на външни пространства за маймуните. Ще разширим пространствата за приматите между 5 и 10 пъти. Те ще имат вече възможност да се разхождат навън, а хората ще могат да ги виждат по обособени алеи и през стъклени преградни стени“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя провери обекта и нахрани слона в зоопарка. Озеленяването на новото заграждение на приматите ще стане за следващото лято.

Миналата година бе направено и разширение на клетките на големите котки, направено съгласно практиките в хубавите зоопаркове в европейските столици, напомни Фандъкова. През последните 5 години Столичната община е инвестирала в зоопарка около 2,5 млн. лв. Освен реконструкцията на дома на големите котки, са направени и ремонти на клетката на орлите и лешоядите и тази на сурикатите.

Ремонтирани са входовете, лятната сцена. Обновен е паркинга, и се търси решение за още възможности за паркиране. Фандъкова обяви, че се планира и строеж на нова детска площадка.

Направените подобрения са довели до увеличаване на посетителите на зоопарка, които всяка година са все повече, обясни кметът. От началото на тази година в сравнение с миналата година посетителите са нараснали с 28 хил. души. От януари до юли 2018 г. в зоопарка са влезли са 222 327 души. Има и голям интерес към лятното училище там и за да се запишат всички желаещи деца, за първи път тази година то е удължено с две седмици.

Директорът на Зоологическата градина в София Добромир Бориславов съобщи и кои са новите попълнения от животните в Зоологическата градина. Преди дни там е родено кенгурче. Преди това беше пристигнала камилата Леми. Сред новите попълнения е и бърнестата мечка Лийм. „Такава не е имало от 30 години в столичния зоопарк. Това е много специфичен вид мечка, характерна за Южна Азия“, обясни Бориславов.

Тези животни са дошли в София с помощта на Асоциацията на зоопарковете и аквариумите. Фандъкова се надява столичния зоопарк да влезе в асоциацията. Един от плюсовете на това членство е по-лесният обмен на животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България